Promjena radnog vremena za Katalonce?

Promjena radnog vremena za Katalonce?

Barselona – Katalonija bi mogla da postane prva španska regija koja će uskladiti radno vrijeme sa ostatkom Evrope, piše “Gardijan”.

Lokalne vlasti i grupa “Reforma horarija” (Vrijeme za reforme) najavili su odricanje od pauze za kafu, poznate sijeste (dvočasovne pauze za ručak i “dremku”) i prelezak na uobičajeno radno vrijeme “od devet do pet”.

“Došlo je vrijeme za odluke”, rekao je Fransesk Homs, portparol lokalnih vlasti.

Širom Španije se radno vrijeme prekida kratkom pauzom za kasnu jutarnju kafu, a zatim dužom pauzom za ručak oko 14 časova. Dvokratno radno vrijeme znači i da mnogi Španci ne dolaze kući prije sedam ili osam uveče, a večera se u mnogim domaćinstvima ne jede prije 22h.

Zbog svega toga Španci godišnje provode na poslu skoro 300 sati više od Njemaca, spavaju sat vremena kraće od ostalih Evropljana, a čak i udarni termin na televizijama se “računa” nešto kasnije i traje do iza ponoći.

Najava radikalne promjene stiže nakon skoro decenije borbe nevladinih organizacija za usklađivanje radnog vremena sa ostatkom Evrope, uz tvrdnju da će to donijeti mnogo benefita za sve strane – od veće produktivnosti, preko manje nesreća na radnom mjestu, do ravnopravnije podjele poslova u španskim domaćinstvima.

Uporedo sa ovom kampanjom, traje borba da se Španci konačno “odreknu” vremenske zone koju je nametnuo general Franko 1942. godine, kako bi uskladio zemlju sa nacističkom Njemačkom.

“Zbog ove velike istorijske greške, mi ručamo u 14h, a večeramo ne pre 21h, iako, ako pogledamo gde je Sunce, jedemo u isto vreme kada i ostatak ovog dijela Evrope u 13h i 20h. Mi živimo u 71 godinu dugom džet legu”, kažu aktivisti.

Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top