Promjena plana - Gasprom sam ka Kini | Ekonomist

Promjena plana – Gasprom sam ka Kini

Moskva — Gasovod Snaga Sibira, predviđen za transport gasa iz Rusije u Kinu, Gasprom će graditi sam, bez učešća glavnog izvođača radova.

Kako je objavio list Vjedomosti, pozivajući se na izvor blizak Gaspromu i izvođačima radova, Gasprom će promijeniti šemu rada sa izvođačima za izgradnju gasovoda i cio projekat će biti podeljen na više manjih lotova (poslova).

Ranije je Gasprom raspoređivao najveće poslove tako što je određivao ključnog graditelja za pojedine cjevovode.

Tako je glavni graditelj Južnog gasnog koridora, kojim je trebalo da se isporučuje gas u Južni tok, a sada u Turski tok, firma Strojgasmontaža Arkadija Rotenberga.

Strojtransgas Genadija Timčenka je trebalo da bude glavni za evropski deo Južnog toka, a za postavljanje cijevi za Sjeverni tok je glavni graditelj bio Strojgaskonsalting Zijada Manasira i Ruslana Bajsarova.

Međutim, sa Snagom Sibira, takav pristup je rizičan, ukazuju sagovornici lista. Glavni kandidati za izgradnju cjevovoda Strojgasmontaža i Strojtransgas su pod sankcijama, zbog čega ne mogu da uvoze dio neophodne opreme.

Sankcije stvaraju i finansijske probleme izvođačima radova. Za velike objekte neophodne su visoke bankarske garancije i krediti, do kojih firme pod sankcijama nemaju pristup, a Gasprom će naplatiti poslove tek poslije predaje objekata.

Za manje lotove podizvođačima će biti lakše da privuku garancije i kredite, navodi jedan od podizvođača Gasproma.

Vrijednost izgradnje Snage Sibira, dužine 4.000 kilometara, procjenjuje se na 770 milijardi rubalja (11 milijardi dolara). Početak isporuke gasa tim gasovodom je planiran za 2019. godinu.

Gasprom se spremao da gradi Snagu Sibira avansom koji je trebalo da dobije od Kine, za koju bi, zauzvrat, cijena gasa bila jeftinija, ali je od toga odustao.

Izvor: Tanjug 

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top