PROMIJENILI STE POSAO? Zašto je važno održati kontakte iz stare firme | Ekonomist

PROMIJENILI STE POSAO? Zašto je važno održati kontakte iz stare firme

Ako ste promijenili posao ili planirate da to uradite, razmislite o tome kako ćete održati kontakte iz stare firme.

To će donijeti benefite i vama i vašem bivšem poslodavcu. Istraživači sa Univerziteta u Marylandu i Wharton škole su utvrdili da kada zaposleni prelaze iz jedne firme u drugu, obje firme mogu da imaju koristi od toga.

Prelaskom u drugu firmu zaposleni donosi ideje iz stare, i prilikom kreiranja novih projekata poziva se i na ono što je radio u prethodnoj kompaniji. I ako sada doprinosi novoj firmi, stara firma i dalje dobija znanje. Objašnjenje za to je mreža kontakata koju je stvorio u staroj firmi. Kolege sa kojima je sarađivao sada imaju kontakt u novoj firmi i pristup novim idejama. Efekat se još pojačava u dva slučaja. Prvo,  kada su firme daleko jedna od druge, jer stara firma nikada ne bi srela ideje novog preduzeća bez zaposlenog koji je prešao u novu firmu . Drugo, kada kompanije posluju u različitim sektorima, i samim tim je komunikacija između njih manje vjerovatna.

Istraživači ukazuju da kompanije treba da podrže svoje zaposlene kada odluče da promijene posao i stvore atmosferu u kojoj će bivši i sadašnji zaposleni da komuniciraju i sarađuju kada god je to moguće. Neke kompanije su počele da stvaraju alumni mreže kako bi olakšale komunikaciju i saradnju.

Održavanje lične mreže kontakata je odgovornost svakog zaposlenog. Ako razmišljate o načinima da se ponovo povežete sa starim kolegama razmislite o grupama ili udruženjima koja ste ranije posjećivali sa njima. Da li će to biti privatna grupa na Facebooku ili LinkedInu, kafa jednom mjesečno, fudbal ili nešto drugo, svejedno je, a koristi će imati svi.

*Izvor: BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top