Promet Zare rapidno porastao zahvaljujući online prodaji | Ekonomist

Promet Zare rapidno porastao zahvaljujući online prodaji

Za špansku kompaniju Inditex ove godine nema zime. Za pojam krize ova kompanije ne zna zahvaljujući, između ostalog i prodaji putem Interneta. Možda će biti jasnije ako se zna da je u vlasništvu Inditexa modni brend Zara. Kompanija je u trećem tromesječju ostvarila promet od 16,7 milijardi eura, što je nekih 800 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine. Naročito je porastao online promet, i to za 42 odsto na rekordnih 553 miliona eura. Okretanje prodaji putem interneta dio je nove poslovne strategije Inditexa, nakon što je recesija u Španiji usporila decenijski rapidni rast kompanije. Prvi ko se krenuo prodavati on line bila je Zara, na svojoj zvaničnoj stranici Zara Homea, 2007.godine. No, snažniji iskorak događa se četiri godine kasnije kada je 2011. osnovan Fashion Retail. Njegovim osnivanjem svi Inditex-ovi brendovi postali su dostupni za kupovinu putem interneta. Kompanija trenutno svoje proizvode prodaje preko interneta u 27 država svijeta.

Zara na Alibabi

Jedan od važnijih poteza koji je povukla Inditex je postavljanje Zarine stranice na Tmall-u, platformi i ogranku kineskog vodećeg online trgovca Alibabe. To se pokazalo kao pun pogodak jer je dosadašnja stranica Zare za kinesko tržište bila praktično nevidljiva za tamošnje kupce, iako stvara osam posto ukupnog prometa. Pored toga, kompanija je nedavno iznenadila španski korporativni svijet kada je za šeficu cijelog internet poslovanja imenovala Marie Fanjul. Fanjul je 31-godišnjakinja koja je zanat ispekla kao izvršna direktorica najvećeg španskog internetskog trgovca ulaznicama Entradas.com.

Veliki udio

Inditex je jedan od najvećih svjetskih trgovaca odjećom sa 6300 trgovina u 87 država. Iako je promet preko interneta tek tri posto u ukupnoj prodaji španskog modnog diva koji, osim Zare posjeduje i brendove Massimo Dutti, Pull & Bear te Stradivarius, taj prodajni kanal čini petinu udjela u rastu kompanije u posljednjih godinu dana. Rezultat internetskog dijela poslovanja Inditex ne pokazuje u svojim finansijskim izvještajima, ali stoji u izvještajima internet trgovina, odnosno ćerki kompanija, ITX Fashion te Fashion Retail. Te dvije kompanije imaju sjedišta u Španiji i Irskoj.

Izvor: poslovni.hr

zara02

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top