Projekat njemačke kompanije: Leteći taksiji do 2025. godine

Njemačka kompanija namjerava da u narednih šest godina napravi leteći taksi koji možete naručiti putem aplikacije.

Kažu da će cijena biti usporediva s običnim taksijem.

Ova letjelica s baterijskim pogonom uz jedno punjenje može proći 300 kilometara u 60 minuta, te će gradove povezivati kroz mrežu sletišta. Putnici će aplikacijom na mobilnom telefonu moći da naruče vožnje s najbližeg sletišta.

“Lilium” nije otkrio koliko će usluga koštati, ali tvrdi da će cijenom biti usporediva s običnim taksijem.

Remo Gerber, komercijalni direktor kompanije, rekao je CNN-u da su njihova ciljana grupa obični ljudi, a ne samo poslovni putnici.

– Danas činimo još jedan veliki korak prema ostvarivanju urbane vazdušne mobilnosti. Sanjamo o svijetu u kojem će svako moći letjeti gdje želi i kad želi – rekao je suosnivač i predsjednik uprave Liliuma Daniel Viegand.

U ostvarivanju tog sna njemačka kompanija će se naći u konkurenciji najvećih imena u ovom biznisu. Uber je sklopio partnerstvo s NASA-om oko pokretanja mreže letećih taksija do 2023. godine. Na letećim taksijima rade i Boing i Rols-Rojs.

“Lilium” je osnovan 2015. godine i tvrdi da je njegova letjelica sposobna za puno duža putovanja nego većina konkurenata. Iza kompanije stoji nekoliko renomiranih investitora, koji su zajedno uložili 100 miliona dolara. Među njima su Atomico, tehnološki investicijski fond koji vodi suosnivač Skajpa Niklas Zenström, i kineski tehnološki gigant “Tencent”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top