Projekat hotelskog rizorta u Miločeru potpuno održiv

Nekadašnji ministri turizma Dragan Milić, Predrag Sekulić i Predrag Nenezić smtaraju da je projekat hotelskog rizorta u Miločeru potpuno održiv.

Njih trojica u izjavi za RTCG tvrde da je njegova gradnja garant produženja sezone, otvaranje novih radnih mjesta i kvalitetnije ponude.

Prvi crnogorski ministar turizma Dragan Milić čiji je mandate trajao od 1992. do 1997. godine ističe da su i u to vrijeme Miločer tretirali kao našu turističku svetinju. Zadovoljan je, kaže kako Sveti Stefan danas izgleda, a u poznat je sa projektom hotelskog rizotrta Miločer.

“Žao mi je da zbog nekih proceduralnih ili pravno-tehničkih i ne znam kojih pitanja taj projekat nije prošao. Žao mi je što su ponekad svoje sudove dali ljudi za koje je pitanje koliko su kompetentni, da možda odlučuju o sudbini takvih projekata, pa na neki način i da iritiraju tu međunarodnu turističku javnost, da iritiraju čak i one koji bi htjeli da ulažu u Crnu Goru”, rekao je Milić.

Bivši ministar turizma Predrag Nenezić smatra da je gradnja hotela Kraljičina plaža koji je potpuno devastiran neophodna. On ističe da je za Crnu Goru izuzetno važno što je Aman došao i želi da ostane uprkos krizi u cijelom svijetu.

“Upravo to jeste razlog zašto se pokušava naći neki model da se izađe u susret i pomogne zakupcu i tako jakom brendu i investitoru, da Crna Gora zadrži jedan brend koji je doveo i sve ostale nakon njega, ili veći broj investitora nakon što se pojavio Aman u Crnoj Gori”, rekao je on.

Nenezić u potpunosti podržava gradnju rizorta na Miločeru i podsjeća da je prilikom potpisivanja ugovora investitor bio u obavezi da rekonstruiše hotel Kraljičina plaža i dovede ga na nivo pet zvjezdica. Promijenila su se vremena, ističe Nenezić i naglašava da se traži novi modeli investiranja, a investitori ulažu tamo gdje sezona traje cijele godine.

“Dobijamo zbilja nešto što je jako, jako dobro, a ne vidim nikakav rizik. Sve to ostaje u Crnoj Gori”, naglasio je on.

Sveti Stefan je jedino mjesto u Evropi gdje je Aman investirao. Nema dileme da je riječ o jednom od vodećih brendova na svijetu.

“Tu ima nerazumijevanja ne samo od laičke javnosti, nego čak i od onih koji se bave turizmom. I prije bih rekao da je to politički zlonamerno ali rekao bih da je to dijelom i neznanje”, rekao je nekdašnji ministr turizma Predrag Sekulić.

I on ističe da je projekat hotelskog risorta u Miločeru potpuno održiv, jer kako je naglasio čuva prirodni ambijent koji je od neprocjenjive vrijednosti jedinstven na Jadranu.

“Ne postoji nijedan ekonomski razlog koji bi mogao čovjek da kaže kad je u pitanju održivost i ekologija turistički standard da ovaj projekat ne bude završen na zadovoljstvo svih građana Crne Gore“, rekao je on.

Vlada je nedavno poslala Skupštini ankes ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža u Budvi. Tim aneksom grčkoj kompaniji Adriatic propretis, vlasnika Petrosa Statisa (Stathis) odobreno je produžavanje zakupa sa 30 na 42 godine, kao i smanjenje zagarantovane rente za hotel sa 500 na 350 hiljada eura. Vlada taj prijedlog pravda viskim kvalitetom dosadašnjih investicionih ulaganja grčkog partnera. Sa druge strane koalicioni partner u vlasti Socijaldemokratska partija već najavljuje da neće podržati aneks ugovora. Tas na vagi bi mogla da bude Pozitivna Crna Gora, prenosi RTCG.

Hotel Kraljičina plaža u Budvi prema Vladinom prijedlogu Skupštini trebalo bi da bude pod zakupom Adriatic Propertiesa umjesto 30 , 42 godine a zakup bi trebalo da košta umjesto 500 , 350.000 eura. To je prema riječima generalnog sekretara Ministarstva turizma I održivog razvoja Predraga Jelušića fer i korektan odnos države prema investitoru koji je ispunio sve obaveze, te uložio više novca od prvobitnog plana.

“Adriatic propertis je poštujući ugovor o zakupu hotela Sveti Stefan uložio gotovo tri puta više sredstava u rekonstrukciju tog hotela, nego što je bilo predviđeno ugovorom. Drugo investitoru koji je stvarao uzimajući u obzir sve one probleme koje je imao i koje javnost već upoznata oko rekonstrukcije hotela Sveti Stefan, ipak uspio da završi taj projekat na kvalitetan način da ponovo i grad hotel Sveti Stefan i Crnu Goru pozicionira visoko na turističkoj mapi ne samo Evrope, nego i svijeta”, rekao je Jelušić.

On je rekao da se prema detaljima ugovora prihvata i prijedlog za sticanje prava vlasništva na najviše 66 apartmana i 90 godina zakupa zemljišta ispod apartmana. Dodaje da je Vlada prihvatanjem prijedloga partnera imala u vidu izuzetno visok kvalitet investicionih ulaganja u građevinske objekte i opremu hotela Sveti Stefan i Miločer, a prave investitore potrebno sačuvati. Adriatic Properties uložio je značajan novac od 2007. godine i to oko 40.000.000 eura.

Koalicioni partner u Vladi SDP već najavljuje da neće podržati ugovor.

“Našom pravnom analizom utvrdili smo da se suštinski apsolutno ova verzija u pogledu najvažnjijih odredbi ugovora ne razlikuje u odnosu na prethodne odredbe koje su bile u prethodnom prijedlogu odluke u Aneksu ugovora.To upućuje na činjenicu da su i ove odredbe u aneksu ugovora nezakonite”, kazala je za RTCG poslanica SDP-a Draginja Vuksanović.

Tas na vagi što se tiče podrške u Skupštini mogla bi biti Pozitivna Crna Gora. Od njih RTCG nije uspio da dobije odgovor.

Ako podrške krajem godine ne bude, doći će do arbitraže što će em da košta em da naruši investicioni imidž Crne Gore.

“To je jedna od opcija ili prihvatanje aneksa ugovora ili moguća arbitraža koja ne bi bila dobra ni za Crnu Goru kao turističku, ni kao do sada prepoznatu kao vrlo poželjnu investicionu destinaciju”, navodi Jelušić.

Sa druge strane Draginja Vuksanović je kazala da je  predstavnik Vlade koji je iašo da pregovara sa ovim investitorima trebao o tome ranije da razmišlja.

“Tako da će on snositi odgovornost u skladu sa onim što budu nadležn i organi preduzimali u tom dijelu”, kazala je ona.

Vlada je istovremeno poslanicima poslala i ugovor o zakupu ostrva Lastavica i tvrđave Mamula. Za to ostvro zainteresovan je Orascom koji već gradi na Luštici Teško je kažu u Ministarstvu turizma za taj lokalitet bilo naći bilo kojeg, a ne ovako kredibilnog investitora. “Pogotovo uzimajući u obzir da je investitor u obavezi da kompletnu infrastrukturu vodu struju i sve ostale neophodne inpute dovede do ostrva”, naglasio je Jelušić.

Izvor: CdM, RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top