Projekat "100 najvećih u Crnoj Gori" namijenjen kompanijama i poslodavcima | Ekonomist

Projekat “100 najvećih u Crnoj Gori” namijenjen kompanijama i poslodavcima

Projekat “100 najvećih u Crnoj Gori 2019” namijenjen je kompanijama, koje i pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, u kontinuitetu postižu odlične rezultate i kao takve zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice.

To je saopšteno na pres konferenciji, povodom početka projekta “100 najvećih u Crnoj Gori”, koji se ove godine održava drugi put, a koji je inicirala kompanija BI Consulting.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija Ratko Nikolić podsjetio je da je cilj projekta da promoviše pozitivnu poslovnu praksu u Crnoj Gori, da učini vidljivijim najznačajnije crnogorske kompanije, najveće poreske obveznike i najveće poslodavce.

– I pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, treba istaći da u Crnoj Gori postoji značajan broj kompanija koje u kontinuitetu postižu odlične rezultate. Takve kompanije zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice, zbog čega je ovaj Projekat posvećen baš njima – ocijenio je Nikolić.

Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu 2018. godinu, kako je kazao, biće izdvojeno po 100 najvećih od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća.

– Sve njih ćemo rangirati po jasnim i javno dostupnim parametrima iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja, na osnovu ukupnih prihoda, ostvarene neto dobiti i broja zaposlenih. Takođe, izdvojićemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz 12 ključnih poslovnih djelatnosti i sve ih objaviti u specijalnoj godišnjoj publikaciji, ekskluzivnom, kolekcionarskom izdanju, u kojem će mjesto naći sva značajna poslovna dostignuća u prethodnoj poslovnoj godini – naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, kriterijumi i parametri za rangiranje su javni, jasni i precizni, a preduzeća se, kako je pojasnio, rangiraju po automatizmu, u zavisnosti od ostvarenih rezultata, koji su prijavljeni u bilansima.

– Na listama će biti samo kompanije koje su predale ispravne finansijske izvještaje za 2018. godinu, koje nijesu bile na listama blokiranih u posljednjih 12 mjeseci, koje uredno izvršavaju poreske obaveze ili redovno izvršavaju preuzete obaveze iz reprograma, posluju minimum tri godine, imaju kapital veći od 100 hiljada eura i više od troje zaposlenih – naveo je Nikolić.

On je dodao da će prvorangiranim kompanijama u navedenim kategorijama i jednoj, najbrže rastućoj kompaniji po istim parametrima, biti dodijeljena priznanja na svečanosti krajem maja.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije Radosav Babićrekao je da u Crnoj Gori posluje oko 26 hiljada registrovanih preduzeća, koja će se naći u konkurenciji za izbor najvećih i najprofitabilnijih.

– Ovakav projekat će pokazati postojećim i potencijalnim investitorima da u Crnoj Gori mogu pronaći kredibilne poslovne prilike i partnere. Dodatno će inspirisati i ohrabriti start-up projekte, naročito u kategoriji mikro i malih preduzeća. Na nama kao Vladi i državi je da preduzetnicima kreiramo povoljan poslovni ambijent i podršku za rast i razvoj – objasnio je Babić.

On je najavio da će Ministarstvo ekonomije ove godine realizovati Program za unaprjeđenje konkurentnosti privrede, kroz deset različitih Programskih linija za unaprjeđenje inovativnosti, uvođenje međunarodnih standarda, modernizaciju prerađivačke industrije, razvoj klastera, podršku za razvoj zanatstva, pružanje mentoring usluga i razvoj preduzetništva.

– Uvjeren sam i da je ovakva vrsta projekata dodatan podsticaj domaćim privrednicima da koriste raspoloživu pomoć Vlade kako bi i ubuduće kontinuirano unaprjeđivali svoje poslovanje i time doprinijeli sopstvenim naporima da se nađu na listi  100 najvećih u Crnoj Gori – rekao je Babić.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top