Project Loon dobija veliki zaokret | Ekonomist

Project Loon dobija veliki zaokret

Ambiciozni plan kompanije Google i krovne korporacije Alphabet nazvan Project Loon da donesu internet cijelom svijetu mrežom balona koji lete na velikim visinama uskoro će doživjeti izmjene.

Umjesto distribucije mreže balona u cijelom svijetu predviđeno je da Loon Project šalje manje količine balona prema potrebi na specifična područja.

Prvobitna zamisao bila je da probnim letovima bude pokrenuto 20 balona u Australiji u partnerstvu sa najvećim australijskim operaterom Telstra.

Project Loon osmišljen je da bi doveo internet milionima ljudi u teško dostupnim i ruralnim područjima pomoću mreže balona punjenih helijumom koji putuju stratosferom.

Ideja je da najmanje jedan balon da pokriva određenu oblast, a kada jedan ode da drugi odmah stigne na njegovo mjesto.

Direktor Alphabetovog X Laba zadužen za ovaj posao Astro Teler na zvaničnom blogu kompanije naglasio je da je da Project Loon znatno napredovao.

Prema njegovim riječima algoritmi, koji su bazirani na marinskom učenju, u velikoj mjeri bili su od pomoći kada je rječ o preciznosti u navigaciji balona i savladavanju zračnih struja. Sada je moguće poslati manju mrežu balona na tačno određeno područje gdje je potrebna internet konekcija.

Osnovna zamisao je, stoga, napuštena u korist mnogo ekonomičnije ideje o planiranom i preciznom slanju i preseljenju manje količine balona po cijelom svijetu kada se za njima ukaže potreba.

Strategija je u skladu s politikom Alphabeta, koja obuhvata štednju i investicije niskog rizika.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top