Proizvodnja nafte u SAD ruši sve rekorde

Proizvodnja nafte u SAD ruši sve rekorde

Proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je prošle godine za 1,2 miliona barela, na 8,7 miliona barela dnevno.

To je najveći rast od 1900. godine, od kada američka administracija za informisanje o energetici (EIA) bilježi ove podatke.

Izraženo u procentima, SAD su prošle godine povećale proizvodnju sirove nafte za 16,2 odsto, što je najveća stopa rasta od 1940. godine i najveći godišnji rast za više od šest decenija, prema izvještaju objavljenom na internet stranici EIA.

Nalazišta nafte u Severnoj Dakoti, Teksasu i Novom Meksiku, gdje se koristi metoda hidrauličnog lomljenja i horizontalnog bušenja za eksploataciju nafte iz škriljaca, najviše su doprinijela prošlogodišnjem rastu proizvodnje, što je šesta uzastopna godina da SAD bilježe porast proizvodnje.

Revolucija škriljaca je pretvorila SAD od uvoznika u neto izvoznika nafte, dok je veliki zaokret u proizvodnji uzrokovao pad cijena nafte, koje su prepolovljene u 2014. godini zbog prekomjernih globalnih zaliha.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top