Proizvodnja nafte u SAD ruši rekorde

Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon što je proizvodnja tog energenta u SAD premašila 30-godišnji maksimum.

To je podstaklo novu zabrinutost oko visokog nivoa globalnih zaliha nafte, uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi dva centa na 59,62 dolara, dok je nafta tipa “brent” za julsku isporuku u Londonu pojeftinila pet centi na 63,75 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari navode da su trgovci zabrinuti što proizvođači nafte ne smanjuju tempo proizvodnje uprkos visokim zalihama zbog kojih su cijene nafte u toku protekle godine pale 50 odsto.

Američko Ministarstvo energetike je juče saopštilo da je proizvodnja nafte u SAD u nedelji zaključno sa 29. majem porasla za 20.000 barela dnevno na 9,59 miliona barela, što je najviši nivo od januara 1983.

OPEK će po svoj prilici zadržati postojeći nivo proizvodnje nafte da bi očuvao tržišni udio, navodi stručnjak konsultantske kuće EY za Aziju i Pacifik Sanjev Gupta. Organizacija koja proizvodi oko trećinu svjetske nafte je na prethodnom sastanku u novembru zadržala nivo proizvodnje nafte od 30 miliona barela dnevno.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top