Proizvodnja nafte u SAD ponovo blizu rekordnog nivoa | Ekonomist

Proizvodnja nafte u SAD ponovo blizu rekordnog nivoa

Proizvodnja nafte u SAD se ponovo približila rekordnom nivou zbog projekata eksploatacije nafte iz uljnih škriljaca.

To bi moglo da ugrozi napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za podizanje cijena tog energenta.

Američka proizvodnja nafte je porasla za 850.000 barela dnevno na 9,3 miliona barela dnevno u odnosu na minimalnu proizvodnju iz 2016. godine, što je, kako ocjenjuje agencija Frans pres, blizu rekordne proizvodnje iz 2015. godine.

Američki proizvođači su postali selektivniji prilikom izbora bušotina na kojima će raditi, a troškovi eksploatacije nafte iz uljnih škriljaca su smanjeni za više od jedne trećine u posljednje dvije godine, poručuju analitičari.

Cijene nafte su ove nedjelje porasle nakon što su Saudijska Arabija i Rusija nagovijestile da će produžiti dogovor o ograničavanju proizvodnje, što je povećalo nade da će OPEK na zasijedanju 25. maja pristati na produženje postojećeg dogovora.

Naftom se trenutno trguje po cijenama koje se kreću između 45 i 55 dolara za barel, što je znatno više u odnosu na 26 dolara po barelu iz februara 2016. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top