Proizvodnja dijamanata raste iz godine u godinu

Proizvodnja dijamanata raste iz godine u godinu

Vrijednost iskopanih dijamanata u 2019. godini iznosiće 20 milijardi dolara, nakon čega će početi postepeno opadati.

Svjetska proizvodnja dijamanta će rasti prosječnim godišnjim tempom od 3,8 posto do 2019. godine, od kada se očekuje usporeniji rast proizvodnje, ali ne i potražnje, prenose agencije.

Bruto količina dijamanata iskopanih iz rudnika imaće prosječni godišnji rast od 3,5 do četiri posto i dostići će rekordnih 163 miliona karata (32,6 tona) u 2019. godini.

Nakon toga, doći će do usporenijeg rasta proizvodnje od 1,5 do dva posto na godišnjem nivou dostižući 2024. godine količinu od 149 miliona karata (29,8 tona), navodi se u godišnjem izvještaju konsultantske kuće Bain & Company i Svjetskog centra dijamanta u Anversu.

Vrijednost iskopanih dijamanata u 2019. godini iznosiće 20 milijardi dolara (17,6 milijardi eura), nakon čega će vrijednost iskopane količine dijamanata na godišnjem nivou postepeno padati dostigavši 18 milijardi dolara pet godina kasnije.

Rudnici sve iscrpljeniji

Procjena je napravljena na osnovu sve veće iscrpljenosti postojećih rudnika kao i ograničenim brojem novih projekata koji su trenutno u pripremi, prenosi AFP.

Očekuje se da će 14 novih rudnika proizvesti 20 miliona karata (četiri tone) dijamanata do 2024. godine.

Potražnja za dijamantima poslije 2024. godine nastaviće da raste i to godišnjim tempom od četiri do pet posto, a u najvećoj mjeri potražnja će dolaziti iz SAD, Kine i Indije.

Neravnoteža između ponude i potražnje, koja je već sad deficitarna, nastaviće da se produbljuje, pa se od 2019. očekuje da će prosječna stopa potražnje na godišnjem nivou biti šest posto veća od ponude.

Izvor: Agencije
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top