Proizvođači obećavaju etička načela pri nabavci minerala za električne automobile | Ekonomist

Proizvođači obećavaju etička načela pri nabavci minerala za električne automobile

Vodeći proizvođači automobila, uključujući Volkswagen i Toyotu, obećali su da će poštovati etičke i društveno odgovorne standarde pri nabavci minerala potrebnih za očekivani snažan rast proizvodnje električnih automobila.

Predviđa se da će potražnja za mineralima poput kobalta, grafita i litijuma skočiti u idućim godinama u skladu sa nastojanjima vlasti da ograniče zagađenje okoline iz automobila i pojačanim ulaganjima proizvođača automobila u električne modele.

U sklopu priprema za planirano lansiranje više od 80 novih modela do 2025. godine samo Volkswagen traži partnere u Kini, Evropi i Sjevernoj Americi kako bi osigurao snabdijevanje baterijskim ćelijama i srodnom tehnologijom vrijednom više od 50 milijardi eura.

Razgovori sa glavnim proizvođačima kobalta, uključujući Glencore, u VW-ovom sjedištu u Wolfsburgu prošle su nedjelje završeni bez sporazuma.

Više od polovine svjetskog kobalta potiče iz Konga, zemlje iscrpljene političkom nestabilnošću i pravnom nesigurnošću u kojoj je dječji rad u rudnicima česta pojava.

U srijedu je skupina deset vodećih proizvođača automobila i kamiona obavijestila o pokretanju inicijative za zajedničko utvrđivanje i rješavanje etičkih i pitanja zaštite okoline, ljudskih prava i radnih prava pri nabavci sirovina.

Partnerstvo pod nazivom “Drive Sustainability” (DS) uključuje VW, Toyotu Motor Europe, Ford, Daimler, BMW, Hondu, Jaguar Land Rovera, Volvo Cars i proizvođače kamiona Scaniju i Volvo.

“Udruženje će procjenjivati rizike u nabavci najvažnijih sirovina, poput, kobalta, gume i kože, u automobilskom sektoru. To će omogućiti DS-u da prepozna najvažnije aktivnosti za rješavanje tih pitanja unutar lanca nabavke”, izjavio je Stefan Crets iz poslovne mreže CSR Evrope.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top