Proizvođači nafte u SAD gase postrojenja zbog pada cijene | Ekonomist

Proizvođači nafte u SAD gase postrojenja zbog pada cijene

Drastičan pad cijena nafte na svjetskom tržištu  je dobra vijest za potrošače ali ne i zemlje koje proizvode naftu. Osim toga, pad cijene ima uticaj i na globalnu ekonomiju. Najveću cijenu zbog pojeftinjenja nafte plaćaju zemlje poput Rusije, Venecuele i Nigerije.

Poređenja radi, u junu prošle godine, cijena evropske nafte brent iznosila je 115 dolara po barelu, dok danas barel košta 52 dolara.

Istovremeno, nove tehnologije poput frekinga – odnosno hidrauličnog drobljenja, omogućile su pristup velikim količinama prirodnog gasa, što je takođe uticalo na cijene nafte, zbog čega je hiljade malih naftnih bazena u SAD postalo neprofitabilno. Pad cijena natjerao je i velike naftne kompanije da odgode planove o širenju kapaciteta. Zahtjevi za dozvole za nove bušotine u ovoj zemlji, smanjili su se za gotovo 40 posto samo u novembru.

Sa druge strane, cijene nafte podigle su prodaju automobila u SAD-u prošlog mjeseca. Iako je rast prodaje možda kratkotrajan, izgledi ove inustrije u 2015. su itekako stabilni. Popularni pickupi, ali i ostala terenska vozila američke autoindustrije ponovo su u modi. Prosječna cijena goriva pala je za 34 posto u odnosu na prošlu godinu, a galon nafte je pao je na dva dolara. General motors ostvario je rast prodaje od 19 odsto, Fiat-Chrisler je za procentat bolji od GM-a, dok je Ford povećao prodaju za jedan posto.

– Decembar je inače jedan od najboljih mjeseci svake godine. Imam osjećaj da su svi proizvođači zadovoljni rezultatima u protekloj godini – kaže tržišni analitičar Joe White.

Potražnja za novim vozilima, uz cjelokupan oporavak američke ekonomije, omogućio je proizvođačima da blago podignu cijene. Tako je prosječna cijena novog automobila u decembru iznosila 34.367 dolara, 2,5 posto skuplje u odnosu na decembar 2013. Kako cijena nafte nastavlja padati, tako pada i prodaja ekonomičnijih automobila budući da se kupci okreću ka mašinama velike kubikaže.

Izvor: Al jazeera
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top