Proizvođač oružja Colt pred bankrotom | Ekonomist

Proizvođač oružja Colt pred bankrotom

Evo i jedne fenomenalne vijesti. Prodaja Coltovih pušaka i pištolja pala je prošle godine 30 posto, pa su računi te kompanije sve prazniji.

Znameniti američki proizvođač pištolja Colt uskoro bi mogao da bankrotira, ako dioničari i vlasnici obveznica ne postignu dogovor kako da riješe finansijske probleme kompanije.

Prodaja Coltovih pušaka i pištolja pala je prošle godine 30 posto, pa su računi te kompanije sve prazniji. Zbog toga Colt prošloga mjeseca nije mogao da isplati oko 11 miliona dolara dospjelih obveznica vlasnicima, kojima ukupno duguje oko 250 miliona dolara.

U takvoj teškoj situaciji kompanije obično prepuštaju vlasništvo kreditorima, zamjenjujući dugove za vlasnički udio, a to su često ‘hedge fondovi’, koji kupuju obveznice kompanija kako bi ih preuzeli, prenosi Fena.

Međutim, kako Colt procjenjuje da će mu ove i iduće godine prihodi porasti 24 posto, njegov vlasnik – investicioni fond Sciens Management – namjerava da zadrži vlasništvo, čak i ako će vlasnici obveznica pretrpjeti velike gubitke.

Colt Defense, nekad glavni dobavljač oružja američkoj vojsci, predlaže izdavanje novih dionica u iznosu od 450 dolara za svaku dosad izdanu obveznicu u vrijednosti 1.000 dolara, što čini diskont od 55 posto.

Ako vlasnici obveznica do kraja ove nedjelje ne prihvate tu ponudu, Coltu prijeti bankrot.

U tom slučaju, poručuje Colt, kompanija će u stečaju prodati imovinu, a velika je mogućnost da time neće uspjeti da pokrije 105 miliona dolara osiguranih dugova, što znači da vlasnici obveznica neće dobiti ništa.

 

Izvor: Agencije

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top