Proizvođač "milke" iznenadio rezultatima | Ekonomist

Proizvođač “milke” iznenadio rezultatima

Američki Mondelez zabilježio je u trećem kvartalu bolje od očekivanih prihode i profit, zahvaljujući rezanju troškova i snažnoj prodaji na tržištima u usponu.

Kompanija, koja proizvodi kekse “belvita” i “oreo” i čokolade “milka” i “toblerone”, sprovodi program redukcije troškova, kojim namjerava da do 2018. uštedi oko tri milijarde dolara mjerama poput otvaranja energetski efikasnih proizvodnih centara, prenosi Rojters.

Ukupni izdaci Mondeleza su u tri mjeseca, zaključno sa septembrom, smanjeni oko 20 odsto na godišnjem nivou, dok je neto profit dostigao 7,26 milijardi dolara ili 4,46 dolara po akciji, uključujući 7,12 milijardi dolara na ime formiranja zajedničkog poduhvata sa proizvođačima kafe “Jakobs” i Dževalija. Ne računajući taj faktor, profit je iznosio 42 centa po akciji.

Prihodi su u trećem kvartalu pali 18 odsto na 6,85 milijardi dolara, ali su ipak nadmašili očekivanja analitičara koje je anketirao Rojters i koji su prognozirali 6,81 milijardu dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top