Programeri ne čekaju posao, posao čeka njih | Ekonomist

Programeri ne čekaju posao, posao čeka njih

Da li vam plata od preko 1.000 evra zvuči primamljivo? Veliki bonusi  i zaposlenje bez čekanja na listi Nacionalne službe za zapošljavanje?

Nemanja D. (32) je programer iz Zrenjanina. Programiranjem se bavi od malena, tačnije od kada je dobio svoj prvi Comodore 128 računar, pomoću kojeg se upoznao sa programskim jezicima. U srednjoj školi je osnovao svoju prvu firmu, a danas je suvlasnik jednog poznatog sajta.

„Zapravo, nikad nisam ni tražio posao. Struka za koju sam se opredijelio daje mnogo izbora, a ja smatram da je najbolje biti sam svoj gazda, pa sam odlučio da osnujem svoju firmu. Prema onome što znam, u Srbiji početna plata programera iznosi između 450 i 600 evra, dok oni iskusniji primaju platu i do 3.000 evra. Moja zarada varira iz mjeseca u mjesec, ali sa njom mogu pristojno da živim, da platim stan, troškove, svakodnevne potrepštine, odmor i slično“, objašnjava ovaj programer iz Zrenjanina.

  1. T. (23), koji se bavi istim poslom, počeo je da radi kao freelancer još na fakultetu.

„To mi je obezbijedilo novac za školovanje, stan i komunalije. Čim sam završio studije, poslao sam CV i odmah dobio posao. Već godinu dana radim za jednu beogradsku IT firmu kao web developer i prezadovoljan sam“, priča ovaj mladić.

Prema njegovim riječima, postoje različiti nivoi u karijeri, a plata varira od 400 do nekoliko hiljada evra. Pored plate, firme daju i različite bonuse svojim zaposlenima.

„Od kada sam se zaposlio, ne razmišljam o novcu kao ranije. Uspijevam da platim stan, troškove, hranu i odjeću, putovanja i plus da uštedim. Međutim, za neku ozbiljniju investiciju, kao što je recimo stan ili auto, neophodno je podići kredit“, rekao je N. T.

Oba sagovornika smatraju da je IT sektor posao 21. vijeka, jer je globalnog karaktera, neprestano se razvija, a ljudi su sve više opsjednuti internetom i tehnologijom.

Ne čekaju na posao

U prvoj polovini ove godine, prosječna plata onih koji se bave računarskim programiranjem i konsultantskom djelatnošću, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 141.986. dinara. Nije nepoznanica da je ovo jedno od najtraženijih i najperspektivnijih zanimanja današnjice, a to su nam potvrdili i iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Većina programera se odmah zaposli, tako da ne postoji lista čekanja za ovaj posao”, kažu iz NSZ.

Programski jezici

Najlakši programski jezici za učenje su: PHP, jer je korišćenje detaljno objašnjeno na internetu i Java koji je ujedno i najkorišćeniji programski jezik. Programski jezik C++ se ne koristi često, ali nije pretjerano komplikovan.

Znanje ovih programa se najviše plaća.

Izvor gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top