Program „Kupujmo domaće“ na samom početku bilježi ohrabrujuće rezultate | Ekonomist

Program „Kupujmo domaće“ na samom početku bilježi ohrabrujuće rezultate

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja navode da su prvi efekti promotivne kampanje za Program „Kupujmo domaće“, nakon nešto više od mjesec dana sprovođenja, veoma ohrabrujući.

Pozitivan odgovor potrošača u Crnoj Gori pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je, u periodu od 8. do 20. maja, za potrebe Programa Kupujmo domaće, sprovela agencija IPSOS, na reprezentativnom uzorku od 1.011 građana Crne Gore starijih od 18 godina.

– Prema istraživanju, čak 17 odsto kupaca više i češće kupuje domaće proizvode u odnosu na period od prije  godinu dana, što je, uzimajući u obzir činjenicu da se kupovne navike sporo mijenjaju, izvanredan rezutat i dobra osnova za dalji rad na podizanju svijesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda za jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda svakog građanina u Crnoj Gori – saopšteno je iz ovog vladinog resora.

Istraživanje pokazuje da je 70 odsto građana čulo, a gotovo 44 odsto njih bar djelimično ili u potpunosti zna i za konkretan sadržaj ovog nacionalnog projekta.

– Ne samo da je za relativno kratko vrijeme opšta informacija o nacionalnom programu „Kupujmo domaće“ doprla do velikog broja kupaca i potrošača, već je i kod značajnog dijela njih stvorena jasna svijest o tome kakvi su očekivani efekti. Kao najznačajnije efekte ovog programa građani navode jačanje ekonomije , otvaranje novih radnih mjesta, jačanje povjerenja potrošača u domaće proizvode kao i generalno poboljšanje kvaliteta domaćih proizvoda – navode iz Ministarstva i dodaju da zaključak koji proizilazi iz odgovora potrošača koji stabilno ili povećano kupuju proizvode domaćeg porijekla je da to čine prevashodno zbog povjerenja u domaće proizvode i njihovog pouzdanog kvaliteta, što i jeste jedan od ključnih ciljeva projekta.

Kao rezultat bolje dostupnosti domaćih proizvoda u trgovinama i medijske promocije, došlo je, kako kažu,  do kontinuiranog rasta prometa domaćih proizvoda u većini proizvodnih kategorija, kako u poređenju sa prethodnim mjesecom, tako i u poređenju sa istim periodom prošle godine.

– Rast prometa zabilježen je u kategorijama jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, vode i bezalkoholnih pića, mesa i mesnih prerađevina, voća i povrća, zavisno od trgovinskog lanca – navodi se u saopštenju uz podsjećanje da je Program „Kupujmo domaće“ pokrenula Vlada Crne Gore u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, najvećim trgovinskim lancima i proizvođačima, u cilju jačanja domaće privrede kroz povećanje dostupnosti, pozicioniranosti i potrošnje crnogorskih proizvoda na domaćem tržištu.

Zaključuju da je kao nastavak akcije pokrenut i Program „Domaći ukusi“, sa ciljem uključivanja i turističke privrede u promociju i bolji plasman crnogorskih proizvoda i usluga.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top