Profit Vatikanske banke porastao 2.289 posto | Ekonomist

Profit Vatikanske banke porastao 2.289 posto

Čista dobit tokom 2014. godine sa 2,9 miliona, narasla na 69,3 miliona eura zbog boljeg upravljanja finansijama.

Glavno finansijsko tijelo Svete Stolice koje provodi sveobuhvatan plan reformi objavilo je da je u 2014. godine zabilježilo znatan porast čiste dobiti koja je sa 2,9 miliona evra narasla na 69,3 miliona evra.

Taj se porast uglavnom tumači boljim upravljanjem finansijama i smanjenjem vanrednih troškova, navodi se u saopštenju Zavoda za vjerska djela (IOR), poznatog kao Vatikanska banka.

Ovu instituciju, koja je u prošlosti bio uvučen u velike skandale, dugo su prozivali da zatvara oči pred pranjem novca, ponajviše mafijaškog.

Mjere za sanaciju i uvođenje transparentnog poslovanja pokrenute su u vrijeme pontifikata Benedikta XVI i pojačane dolaskom pape Franje.

Sumnjive transakcije

Uz to, italijansko pravosuđe još istražuje neke sumnjive transakcije pošto su Sveta Stolica i Italija nedavno potpisale ugovor o sprečavanju utaje poreza.

Vatikanska banka, kojom od 2014. upravlja Francuz Jean-Baptiste de Franssu, planira 55 miliona evra izdvojiti za budžet Svete Stolice, a 14,3 miliona zadržati u rezervi IOR-a.

„Učinjeni su ogromni napori radi sprečavanja nezakonitih radnji koje su bile prisutne u Zavodu. Izrada dugoročnog strateškog plana donijela je rezultate“, ističe se u saopštenju.

Poslovanje IOR-a, koje kontrolira revizorska kuća Deloitte i Touche, odobrava komisija kardinala koje nadzire Zavod.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top