Profit ruskih banaka smanjen 15 puta | Ekonomist

Profit ruskih banaka smanjen 15 puta

Dobit ruskih banaka za sedam mjeseci ove godine smanjena je 15 puta, na 34 milijarde rubalja (480 mil €), u odnosu na 513 milijardi rubalja u istom periodu prošle godine.

Prema pregledu bankarskog sektora objavljenom na sajtu Banke Rusije, rezervisanja za moguće gubitke povećana su od početka godine 18,6 odsto na 754 milijarde rubalja, dok su u istom periodu 2014. godine iznosila 497 milijardi rubalja, prenio je Tas.

Kako je direktorka Centralne banke Elvira Nabiulina rekla u susretu s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, dobit ruskih banaka u prvom polugodištu bila je 51 milijardu rubalja, a za cijelu godinu može dostići 100 milijardi rubalja. Bankarski sistem je stabilan i prema glavnim pokazateljima, nalazi se u sigurnoj zoni, istakla je ona.

Aktive bankarskog sektora u julu su povećane 1,8 odsto, na 75 biliona rubalja, navedeno je u pregledu bankarskog sektora. Ukupan obim kredita za mjesec dana je povećan 2,3 odsto, na 41 bilion rubalja, pri čemu su krediti nefinansijskim organizacijama povećani 3,1 odsto, a krediti fizičkim licima 0,1 odsto.

Iznos nenaplaćenih kredita kod korporativnih klijenata porastao je u julu 5,4 odsto, a kod gradjana za 3,7 odsto. Portfolio hartija od vrijednosti za jul povećan je 5,2 odsto, pri čemu su dužničke hartije od vrijednosti koje zauzimaju 80 odsto tog portfolia, povećane 6,4 odsto.

Depoziti sredstava na računima organizacija povećani su u julu 1,3 odsto, na 23 biliona rubalja, a ulozi stanovništva 2,6 odsto, na 20 biliona rubalja.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top