Profit najboljih banaka Jugoistočne Evrope 1.45 milijardi eura | Ekonomist

Profit najboljih banaka Jugoistočne Evrope 1.45 milijardi eura

Prema izvještaju ekonomskog magazina “SeeNews”, koji prikuplja poslovne informacije, kombinovani neto profit 100 najboljih banaka u jugoistočnoj Evropi dosegao 1,45 milijardi eura, a ukupna aktiva 100 najvećih banaka iznosi 251,4 milijarde eura, s tim da su 62 kreditora prijavila rast.

Vodeće tri banke, kojima pripada 15 odsto sveukupne aktive, ostale su iste s tim da su prva i treća banka, Zagrebačka iBRD Rumunija, ostale iste, dok je druga banka Banca Comerciala Romania uspjela da zadrži drugo mjesto uprkos slabijem rastu.

Inače, od ukupno 100 banaka, njih 24 su zabilježile gubitke, u iznosu od milijardu eura tokom 2015. godine, dok je njih 76 prijavilo dobit u iznosu od 2,5 milijardi eura.

Sve u svemu, 57 banaka je popravilo svoje godišnje poslovanje, dok su 43 pogoršale. Kada je riječ o predstavljanju po zemljama, Rumunija je na ovoj listi predstavljena sa čak 21 bankom, slijedi Bugarska sa 18 banaka, Srbija sa 15, što je isto kao i prošle godine.

Broj slovenačkih i hrvatskih banaka je pao za po jednu, i sada imaju 14 i devet na listi, dok su BiH i Albanija zabilježile povećanje broja banaka.

Rangiranje banaka u jugoistočnoj Evropi top 100 urađeno je u pogledu ukupne aktive iz nekonsolidovanih bilansa na dan 31. decembra 2015. godine.

Svi podaci koji su objavljeni potiču od centralnih banaka, nacionalnih ekonomskih registara, bankarskih udruženja, vladinih i korporativnih veb stranica, te samih kompanija.

 

Izvor: Capital.ba

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top