Profit ,,Honde" smanjen | Ekonomist

Profit ,,Honde” smanjen

 

Tokio — Neto profit japanske Honde je u protekloj fiskalnoj godini smanjen za 8,9 odsto, na 4,4 milijarde dolara, zbog visokih troškova povlačenja vozila.

Ovaj japanski proizvođač automobila je u godini zaključno sa martom 2015. zaradio 522,7 milijardi jena (4,4 milijarde dolara), što je manje u odnosu na ranije projektovan profit od 545 milijardi jena, dok je profit iz poslovanja pao 13 odsto na 651,6 milijardi jena, navodi se u saopštenju kompanije. Obim godišnje prodaje kompanije je porastao 6,8 odsto na 12,6 biliona jena, prenosi agencija Frans pres.

Za aktuelnu fiskalnu godinu, Honda prognozira neto profit od 525 milijardi jena, zasnovan na prihodima od 14,5 biliona jena. “Objavljeni rezultati su posljedica većih prodajnih i administrativnih troškova, kao i slabije prodaje automobila u Japanu”, navodi se u saopštenju Honde.

Širom svijeta je povučeno oko 20 miliona vozila vodećih svjetskih proizvođača automobila zbog opasnosti od eksplozije vazdušnih jastuka koje je proizvela japanska kompanija Takata, pri čemu je samo Honda povukla 13 miliona vozila, navodi Frans pres.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top