Profit Eriksona nadmašio očekivanja | Ekonomist

Profit Eriksona nadmašio očekivanja

Švedski Erikson ostvario je u drugom tromjesečju ove godine operativni profit od 3,6 milijardi švedskih kruna (387 miliona evra).

Prije godinu dana profit najvećeg svjetskog proizvođača mobilnih mreža bio je 4,0 milijarde kruna, zahvaljujući stabilizaciji njegovih poslova u Sjevernoj Americi.

Taj rezultat je veći od prosječnog predviđanja analitičara, koji su očekivali da će biti dobit iz poslovanja iznositi 2,8 milijardi kruna, prenio je Rojters.

Prihodi Eriksona su u drugom tromjesečju iznosili 60,7 milijardi kruna, dok su analitičari očekivali da će biti 58,6 milijardi kruna.

Operativna marža Eriksonovog važnog ogranka za mreže dostigla je osam odsto u drugom tromjesečju ove godine, dok je u prvom tromjesečju bila samo dva odsto.

Bruto marža je, međutim, bila manja od očekivanja analitičara, dostigla je 33,2 odsto, dok su analitičari očekivali da će biti 34,7 odsto.

Rast saobraćaja na telekomunikacionim mrežama u SAD omogućio je Eriksonu ubrzanje prodaje i profita na glavnom tržištu švedske grupe, nakon usporenog ritma na početku godine, iako je poslovanje na tom tržištu i dalje slabije nego što je bilo prije godinu dana.

Erikson je, takođe, istakao brzinu primjene mreža četvrte generacije (4G) u Kini, kao i snažan rast prodaje na Bliskom Istoku i u Indiji.

Saopštenja o poslovanju koje je objavio Erikson dovela su jutros do skoka vrijednosti njegovih akcija na Stokholmskoj berzi za skoro šest odsto, prenio je Rojters.

Izvor poslovnojutro

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top