Prodati zapisi za 21 milion eura

Na četvrtoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi sa rokom dospjeća od 182 dana za 21,23 miliona eura, više nego što je bila nominalna ponuda.

Ukupan iznos dostavljenih ponuda bio je 21,23 miliona eura, koliko je i prodato po prosječnoj stopi prinosa od 1,5 odsto. Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa je 8,5 miliona eura.

Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 2. septembar ove godine.

Ove godine su, prije današnje, održane tri aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana. Prošle godine je održano 12 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća 182 dana i tri sa rokom dospjeća od 91 dan.

U 2013. godini održano je ukupno 14 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana i četiri sa rokom dospjeća od 91 dan. U 2012. godini održano je 11 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana. Održane su i dvije aukcije zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Izvor: Mina-business

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top