Prodati zapisi vrijedni 24,5 miliona eura | Ekonomist

Prodati zapisi vrijedni 24,5 miliona eura

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi sa rokom dospijeća od 182 dana, vrijedni 24,45 miliona, po prosječnoj stopi prinosa od 2,46 odsto.

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 16,4 miliona, a iznos dostavljenih ponuda 32,45 miliona. Iznos prihvaćenih ponuda je bio 24,45 miliona. Rok dospijeća zapisaje 14. jul.

U prošloj godini održano je sedam aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana i jedna sa rokom dospijeća od 56 dana, a u 2015. je održano sedam aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje Centralna banka Crne Gore prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta. Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top