Prodati državni zapisi vrijedni 18 miliona eura | Ekonomist

Prodati državni zapisi vrijedni 18 miliona eura

Državni zapisi sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijedni 18 miliona eura, prodati su na četvrtoj ovogodišnjoj aukciji i to po prosječnoj stopi od 0,34 odsto.

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 21,5 miliona eura, a iznos dostavljenih ponuda 33,95 miliona. Iznos prihvaćenih ponuda bio je 18 miliona eura. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 14. januar.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta. Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji. Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi vrijedni 41,5 miliona eura, na drugoj 45,1 milion, a na trećoj 50 miliona eura. Prošle godine održano je osam aukcija sa rokom dospjeća od 182 dana i jedna sa rokom dospijeća od 91 dan.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top