Prodaja Hypo banaka na Balkanu | Ekonomist

Prodaja Hypo banaka na Balkanu

Kao kupci ovih banaka navode se američka privatna kapitalna firma Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Austrijska “loša banka” Heta Asset Resolution, u koju je izdvojena problematična imovina ugašene Hypo Alpe Adria Banke, saopštila je u srijedu da u narednim sedmicama očekuje zaključne regulatorne dozvole, potrebne za okončanje prodaje mreže Hypovih podružnica u Jugoistočnoj Evropi.

Heta, državni upravnik propalog kreditora Hypo Alpe Adria, ranije u junu je navela da postoje neke nedoumice oko ovog dogovora po kojem bi se prodala balkanska mreža u iznosu od 50 do 200 miliona eura, prenose agencije i dodaju da je austrijska “loša banka” željela da završi posao do 30. juna.

U srijedu su iz Hete saopštili da je dogovor na pragu finalizacije i da će do toga doći kada Evropska centralna banka i austrijski finansijski kontrolor FMA odobre Adventov zahtjev za produženje bankarske licence, a to bi trebalo da se desi u narednim sedmicama.

“Mi smo veoma sigurni da će se u narednom periodu realizovati planirana prodaja”, kazao je portparol Adventa. U prodaju su uključene banke locirane u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Austrijski kontrolor FMA preuzeo je kontrolu nad Hetom u martu i zamrznuo više od jedanaest milijardi eura od isplata dugova prema novim pravilima Evropske unije o “spašavanju” kreditora poljuljanih finansijskih institucija kako samo porezne platiše ne bi sami snosile teret.

Austrijski potezi izazvali su lavinu pravnih poteza razljućenih investitora, koji su mislili da imaju čvrste garancije države kada je riječ o dugu Hete.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top