Prodaja Huaweija raste, Apple i Samsung u padu

Kompanije Apple i Samsung prijavile su usporavanje prodaje pametnih telefona u prvom ovogodišnjem kvartalu, dok je kineski tehnološki div Huawei zabilježio uzlazni trend.

Isporuke pametnih telefona kompanije Huawei su, prema novim podacima istraživačke kompanije IDC, porasle za 50 odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, dok su isporuke Appleovih iPhonea pale za 30 odsto, prenosi SEEbiz.

Istovremeno, Samsungove isporuke su pale za osam odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Najnoviji podaci pokazuju da Huawei ima udio od 19 odsto na globalnom tržištu pametnih telefona, što je najveći udio do sada.

Ta kineska kompanija je, prema ocjenama IDC-a, sada “na korak” od Samsunga kad je riječ o poziciji najvećeg prodavca smartphonea u svijetu, budući da je već pretekla Apple kao drugog najvećeg prodavca pametnih telefona.

Huawei je, posmatrano po tržišnom udjelu, prvi put pretekao Apple u prošloj godini.

Appleova prodaja je u prvom tromjesečju bila pogođena slabom potražnjom u Kini, gdje su prihodi kompanije pali za 22 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top