Prodaja Epla će se oporaviti kad SAD i Kina postignu dogovor

Oštro usporavanje privrednog rasta Kine će ugroziti profit američkih kompanija, ali bi promet Epla i drugih američkih kompanija trebalo da se oporavi jednom kada Vašington postigne trgovinski sporazum sa Pekingom, izjavio je viši savjetnik Bijele kuće Kevin Haset.

– Ako budemo imali uspješne pregovore sa Kinom, onda će se Eplova prodaja i prodaja svih drugih kompanija oporaviti – izjavio je Haset u intervjuu za CNN.

Haset kaže da su azijske ekonomije, uključujući Kinu, prilično usporile od prošlog proljeća i da Kina osjeća posljedice američkih tarifa.

– To ima uticaja na zaradu i neće samo pogoditi Epl – naveo je Haset, dodajući da postoji još dosta američkih kompanija koje ostvaruju veliki promet u Kini, a čija će zarada opadati sve dok ne dođe do postizanja dogovora sa Kinom.

Epl je u srijedu upozorio na slabu potražnju za ajfonima u periodu oktobar-decembar 2018. godine.

Slabiji pokazatelji su pripisani uglavnom padu prihoda u Kini, čija ekonomija usporava, i gde se Epl suočava sa sve jačom konkurencijom domaćih proizvođača pametnih telefona, kao što su Huavej i Šaomi.


Izvor: Vesti online
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top