Problem s vratima za točkove uzrok pada aviona Germanwingsa?

Problem s vratima za točkove uzrok pada aviona Germanwingsa?

U srijedu ujutro nastavljena je potraga na mjestu nesreće aviona Germanwingsa na jugu Francuske koji je bio na letu 4U 9525 iz Barcelone za Düsseldorf.

Prema dojavama s terena na mjestu tragedije mučne slike. Novost je pronađena crna kutija iz kabine. Uprkos činjenici da je oštećena, vjeruje se da će ubrzo rasvijetliti događaje iz kabine koji su prethodili padu aviona. Još uvijek nije pronađena druga crna kutija koja snima podatke leta. Njeno pronalaženje biće fokus današnje pretrage. Pretraga bi mogla trajati danima budući da je područje nepristupačno. Avion se, naime, srušio na području gdje planinski vrhovi dosežu visine do tri hiljade metara. Da stvar bude gora, vremenska prognoza ukazuje na mogućnost snijega. Jedna informacija je zasad potvrđena – nije bilo poziva u pomoć.

Što je uzrok nesreće pada aviona niskotarifne kompanije Germanwings još je nepoznanica, no francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve ostavlja sve mogućnosti uz napomenu da je mogućnost terorističkog napada vrlo mala.

Ipak, procurila je informacija kako je letilica A 320 zadnji put na kontroli bila 23. marta, dakle dan uoči kobnog leta, te da je imao tehnički kvar. Riječ je o tehničkom problemu s vratima koja zatvaraju prednje točkove.

Tokom dana očekuje se kako će čelnici Njemačke, Francuske i Španjolske posjetiti mjesto nesreće, javljaju domaći i svjetski mediji.

Prema dosad dostupnim podacima u padu letilice nema preživjelih, poginulo je svih 150 putnika i članova posade. Najviše je bilo Njemaca 67 od kojih 16 učenika. Na listi putnika je 45 Španaca, ali i državljana Australije, Turske, Danske, Holandije, Belgije.

Neki od zakazanih letova Germanwingsa su otkazani:

– Danas smo otkazali sedam letova iz Duesseldorfa zbog poteškoća s posadom. Ne osjećaju se spremnima – izjavio je glasnogovornik.

Takođe, iz kompanije najavljuju kako će Germanwings odraditi za danas zakazanih 40 letova uglavnom u saradnji s drugim avio-prevoznicima poput Lufthanse, Air Berlin, TuiFly.

 

Izvor: Lider

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top