Problem s Grčkom ruši povjerenje u euro | Ekonomist

Problem s Grčkom ruši povjerenje u euro

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da bi izlazak Grčke iz eurozone mogao da naruši povjerenje u zajedničku valutu, prenosi Rojters.

“Nisam saglasan sa stanovištem da ćemo imati manje briga i problema ako Grčka odustane od eura”, rekao je Junker u intervjuu za “Dojče cajtungu”. On je njemačkom listu rekao da bi povlačenje Grčke rezultiralo povlačenjem međunarodnih investitora iz Evrope i da mu je japanski premijer za vrijeme njegove posjete Tokiju kazao da japanske investicije u Evropi zavise od povjerenja u euro.

Komesar EU za digitalnu ekonomiju i društvo Ginter Etinger izjavio je da je još uvijek moguće da Grčka i njeni kreditori ove nedjelje postignu dogovor oko reformi neophodnih za otključavanje isplate tranše kredita pomoći.

“Potreban je napredak na nivou radne grupe da bismo se dogovorili oko reformi, možda čak i do kraja nedjelje, što bi omogućilo isplatu posljednje tranše tekućeg programa”, rekao je Etinger u intervjuu za njemački list Velt, a prenio Rojters.

Etinger je, međutim, odbacio očekivanja da će pomak biti ostvaren na sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednika Francuske Fransoe Olanda i predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera danas u Berlinu. “Problemi Grčke suviše su veliki da bi bili riješeni usput”, naveo je komesar.

Grčka ljevičarska vlada već mjesecima pregovara sa kreditorima (Međunarodni monetarni fond, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da “odmrzne” posljednju tranšu pomoći vrijednu 7,2 milijarde eura. Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne poltike i povećanja poreza na dodatu vrijednost, koje zahtijevaju kreditori, a koje vlada u Atini oklijeva da sprovede.

Pritisak na Grčku da postigne dogovor s kreditorima je intenziviran budući da ovog mjeseca treba da vrati četiri rate duga MMF-u vrijedne 1,6 milijardi eura.

Etinger navodi da su razgovori Atine i kreditora napredovali na polju poreza na dodatu vrijednost, ali da razmimoilaženja i dalje postoje u oblasti tržišta rada i penzionog sistema.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top