Privremeno ukinuta sistemska kontrola granica EU | Ekonomist

Privremeno ukinuta sistemska kontrola granica EU

Dan nakon stupanja na snagu Uredbe Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u Šengen zoni, privremeno je obustavljena njena primjena zbog ogromnih gužvi na granicama.

Kako su prenijele agencije, komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos je takvu odluku donio nakon što je upoznat sa problemima koji su uticali na protok saobraćaja.

„Dogovoreno je da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prelaze na unutrašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije“, saopšteno je iz Direkcije policije.

Inače, Uredba EP je na snagu stupila u petak, a njome su bile uvedene sistemske provjere na unutrašnjoj granici Evropske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

Tokom petka i subote na granicama su se stvarale ogromne gužve, uprkos primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta na graničnim prelazima Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top