Privredni sud: Ne sabotiramo poslovanje Meljine kompleksa | Ekonomist

Privredni sud: Ne sabotiramo poslovanje Meljine kompleksa

Notorna je neistina s ciljem obmane crnogorske javnosti kada se Privredni sud pokušava predstaviti kao državni organ koji onemogućava Atlas grupaciju i Meljine kompleks da nastave uspješno da posluju, saopštio je predsjednik tog suda Blažo Jovanić.

On je u odgovoru na optužbe Atlas grupe Duška Kneževića, koji je kazao da Jovanić sabotira dogovor sa Vladom i da namjerno uvodi stečaj, naveo da se, prije svega, prenebregava nesporna činjenica da je Meljine kompleks 10. avgusta u blokadi za iznos od 349,5 hiljada, u trajanju od 845 dana neprekidno, piše Dan.

– Prema tome, više od dvije godine ta firma se nalazi u blokadi zbog neizmirenih obaveza, što je prvi i bitni pokazatelj njenog poslovanja. Kod ove nesporne činjenice apsolutno je jasno da je bio ispunjen stečajni razlog propisan članom Zakona o stečaju, što je za ovaj sud jedino bitno za odlučivanje – naveo je Jovanić.

Prema njegovim riječima, postupanje Privrednog suda apsolutno je zakonito u ovom slučaju, a odnos prema stečajnom dužniku samo u okviru zakonskih ovlašćenja.

– Zakon o stečaju ni u jednoj svojoj odredbi ne poznaje pravni institut ‘deponovanje sredstava na notarskom računu posebne namjene za svrhu izmirenja obaveza’. Takav pravni institut koji Zakon o stečaju ne poznaje ovaj sud i nije mogao primijeniti u konkretnom slučaju – rekao je Jovanić.

On je pitao zašto vlasnici ne izmire obaveze prema povjeriocima već saopštavaju da žele da ih izmire kroz deponovanje 536 hiljada eura.

– Suština neslaganja pravnih stavova Privrednog suda i Atlas grupe i Apelacionog suda jeste baš u ovoj činjenici – dodao je Jovanić.

_______________________________________________________________________________

Izvor: Dan

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top