Privredni rast Londona brži od njujorškog | Ekonomist

Privredni rast Londona brži od njujorškog

London će u narednih 15 godina bilježiti brži privredni rast nego Njujork, budući da će britanska prijestonica ostvariti više koristi od jačanja globalne ekonomije, pokazao je danas izvještaj oksfordske konsultantske kuće Oksford ekonomiks.

Privreda Londona rašće u proseku 2,9 odsto godišnje u periodu od 2015. do 2030, a privreda Njujorka 2,6 odsto, navodi kompanija, a prenosi Rojters.

“Prognoza globalnog privrednog rasta daje Londonu šansu da ostvari značajne koristi na više polja”, smatra predsjednik sektora za globalna istraživanja u Oksofrd ekonomiksu Ričard Holt.

Holt navodi da je London jedan od najfleksibilnijih svjetskih gradova kada se radi o prenošenju uspjeha iz bankarskog i finansijskog sektora na ostale privredne oblasti. Njujork će, sa druge strane, u datom periodu zabilježiti najveći rast domaće potrošnje u svijetu, dodaje on.

Jedini evropski grad koji se, pored Londona, našao među vodećih 10 gradova po razvoju u svijetu je Pariz, koji će u periodu 2015/30. rasti u prosjeku 1,7 odsto godišnje.

Prvi grad na listi je Šangaj, za koji se prognozira privredni rast od 5,2 odsto.

Oksford ekonomiks vjeruje da će do 2030. osam evropskih gradova ispasti iz prvih 50 u svijetu po bruto domaćem prozivodu, dok će se devet kineskih gradova priključiti listi, čime će na njoj biti ukupno 17 gradova iz Kine.

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top