Privredni rast evrozone na 20-mjesečnom minimumu

Tempo privrednog rasta evrozone je u septembru pao na najniži nivo za 20 mjeseci, pokazali su objavljeni podaci londonske istraživačke kompanije Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI), kao najšire mjerilo ekonomske aktivnosti, pao je u septembru u evrozoni na 52,6 poena sa 52,9 poena iz prethodnog mjeseca, prenosi američka agencija AP.

Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njen pad.

Detaljniji uvid u podatke pokazuje da je uslužni sektor imao naročito težak mjesec, ali da je prerađivačka aktivnost porasla po najvećoj stopi od decembra prošle godine.

Takođe je registrovan veliki jaz između dvije vodeće evropske ekonomije, pa je tako dok je PMI u Njemačkoj pao na 16-mjesečni maksimum, u Francuskoj je porastao najbržim tempom od juna 2015. godine.

Ekonomija evrozone je završila treći kvartal u razočaravajućem svjetlu”, izjavio je ekonomista Markita Rob Dobson.

Kako je dodao, privredni rast je u tom kvartalu usporio na oko 0,3 odsto, zbog čega je jasno da je ekonomski zaokret još uvjek krhak.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top