Privreda eurozone bilježi najveći rast u posljednjih sedam godina | Ekonomist

Privreda eurozone bilježi najveći rast u posljednjih sedam godina

Privreda eurozone završila je 2017. s najvećim rastom u posljednjih sedam godina, dok je optimizam i dalje na visokom nivou, saopštila je kompanija za finansijske informacije IHS Markit.

Markit je naveo da je njegov indeks nabavke u privredi porastao na 58,1 poena u decembru, sa 57,5 prethodnog mjeseca. Sve vrijednosti iznad 50 ukazuju na rast, a decembarski rezultat je najviši od februara 2011, što nagovještava impresivan tromjesečni rast od 0,8 odsto.

Privreda eurozone se ubrzala tokom 2017, pošto je manje prepreka koje su ograničavale rast. Populistički lideri, koji su se nadali pobjedama posle Bregzita i Donalda Trampa, izgubili su na izborima u Francuskoj i Holandiji.

“Zvezdani kraj 2017. u eurozoni je zaokružio najbolju godinu u više od deset godina, nastavaljući da osujećuje rasprostranjeno strahovanje da će jačanje političke neizvjesnosti omesti privredni rast”, rekao je Markitov glavni ekonomista Kris Vilijamson.

Posebno ohrabrujuće za eurozonu, koja je posljednju deceniju provela pod stalnim pritiskom kriza, jeste to što je rast u većini zemalja, a ne samo u najvećoj, Njemačkoj.

Bolja situacija se osjetila i u Irskoj i Italiji, koje su prethodnih godina zaostajale, što je dodatno uticalo na vjerovanje da je eurozona izašla iz dužničke krize i da je sada u ciklusu rasta koji će smanjiti nezaposlenost. Zapošljavanje je najvišem nivou za 17 godina, navodi Markt.

Iako su se ekonomske okolnosti promijenile, plate nisu značajnije porasle.

Jedno od većih pitanja u ovoj godini je da li će rast cijena povezan s većim cijenama nafte uticati na privredu i da li će to dovesti do poskupljenja. To bi moglo da približi rast maloprodajnih cijena cilju Evropske centralne banke od nešto ispod dva odsto.


 

Izvor: Nova ekonomija

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top