Privreda Ekvadora kleca | Ekonomist

Privreda Ekvadora kleca

Državna valuta Ekvadora vezana je za američki dolar, čijim je jačanjem izvoz te države postao skuplji.

Pumpe na obalama Ekvadora rade non-stop kako bi iz velikih podzemnih bazena crpile ono što se decenijama smatra crnim zlatom i, odnedavno, kecom iz rukava predsjednika Rafaela Corree za njegove ekonomske i političke reforme.

No, pad cijena nafte, poremetio je sve vladine planove. „Ovo je teška situacija za Ekvador. Vlada sada pokušava da smanji pretjeranu javnu potrošnju. Zatim, traže način da smanje zaduživanje kod Kine, te da se više koncentrišu na stvaranje profita nego na stvaranje nafte“, smatra ekonomist Ramiro Crespo.

Masovna javna potrošnja ključ je popularnosti predsjednika Corree. Veliki projekti, poput gradnje autoputeva i novih aerodroma, znače posao detinama hiljada građana i novi priliv kapitala u finansijski sistem.

Situacija se sada mijenja, i to ne samo zbog tržišta nafte. Državna valuta Ekvadora vezana je za američki dolar, čijim je jačanjem izvoz te države postao skuplji, odnosno manje konkurentan.

Kada je predsjednik Correa preuzeo kabinet prije sedam godina, objavio je moratorijum na vanjski dug i ukinuo stabilizacijski fond koji je služio za spriječavanje velikih oscilacija u izvozu. Obzirom na trenutno niske cijene nafte, te odluke sada dolaze na naplatu.

„Niske cijene nafte znače da Vlada sada treba da pronađe novi izvor finansiranja, budući da tradicionalni izvori, poput stabilizacijskog fonda, više ne postoje“, kaže Cesar Montufar, politički analitičar.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top