Priprema se otpis 300 miliona duga | Ekonomist

Priprema se otpis 300 miliona duga

Poreska uprava (PU) uskoro će Ministarstvu finansija dostaviti preciznu analizu nenaplativog poreskog duga, koji se po grubim procjenama kreće između 250 i 300 miliona, što je priprema za početak otpisa.

Iz PU su Pobjedi kazali da će se tek nakon analize znati koliko je tačno takvog duga i od kojih sada nepostojećih kompanija.

“Ministarstvu finansija uputićemo informaciju sa detaljnom analizom potraživanja za koja su se stekli uslovi za prestanak poreske obaveze. Cilj je da pristupimo storniranju takvih obaveza, posebno na stečaje okončane rješenjima Privrednog suda”, kazali su iz PU. 

Oni su dodali da postojećom zakonskom regulativom nije propisan institut otpisa poreskog duga, ali da Zakon o poreskoj administraciji definiše kriterijume i uslove za prestanak poreske obaveze.

Iz PU su objasnili da na osnovu postojeće regulative imaju mogućnost da preduzmu mjere za prestanak poreske obaveze kada se za to steknu uslovi kod pojedinačnih obveznika.

“Međutim, kao organ u sastavu, a cijeneći značaj pitanja kakvo je prestanak poreske obaveze, i praksu konsultovanja i bliske koordinacije sa Ministarstvom finansija, to će biti učinjeno prilikom realizacije i ove aktivnosti”, rekli su iz PU.

 

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top