Prioriteti grčke ekonomije | Ekonomist

Prioriteti grčke ekonomije

Grčka mora da preduzme brze korake kako bi dobila pozitivnu ocjenu kreditora o sprovođenju ekonomskih reformi Atine, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras.

“Restrukturiranje duga će smanjiti investicione rizike i učiniće našu ekonomiju ponovo atraktivnom za investitore”, izjavio je Cipras u obraćanju ministrima tokom prvog zasjedanja njegove vlade otkako je prošle nedjelje na izborima reizabran na funkciju premijera, prenosi Rojters.

Drugi prioritet je, kako je rekao, dokapitalizacija grčkih banaka, koja, “ako bude sprovedena na pravi način, može omogućiti našoj privredi prijeko potrebnu likvidnost”.

Premijer je, takođe, izrazio nadu da će do kraja svog četvorogodišnjeg mandata izvući Grčku iz strogog nadzora kreditora.

Najnoviji paket pomoći odobren Grčkoj u iznosu od 86 milijardi evra, treći po redu za tu zemlju od 2010. godine, bazira se na penzionim reformama, ukidanju poreskih olakšica, reformama tržišta rada i privatizacijama.

Od te sume, oko 25 milijardi evra je izdvojeno za dokapitalizaciju banaka, koje su ranije ove godine bile pogođene odlivom depozita i opterećene ogromnim nivoom nenaplativih zajmova, što je bilo posljedica šestogodišnje ekonomske recesije, navodi Rojters.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top