Prikazan Galaxy S8 s Infinity ekranom, u slobodnoj prodaji od 21. aprila | Ekonomist

Prikazan Galaxy S8 s Infinity ekranom, u slobodnoj prodaji od 21. aprila

Južnokorejska kompanija Samsung na događaju održanom sinoć u Njujorku prikazala je sve detalje najnovijeg Galaxy S8 modela, koji je, na osnovu viđenog, u tehnološkim krugovima već proglašen najboljim Android uređajem na planeti.

Predsjednik Samsungovog mobilnog odjeljenja DJ Koh otvorio je kutije u kojima se isporučuju dvije verzije S8 uređaja — osnovni model dijagonale 5,8 i verziju S8+, dijagonale 6,2 inča. Prema njegovim riječima, u pitanju su prva dva smartfona koja su dobila sertifikat Mobile HDR Premium udruženja UHD Alliance. Iako se očekivalo da će biti najavljen makar u naznakama, predstavnici Samsunga sinoć nijesu pomenuli Galaxy Note 8. Pretprodaja prikazanih modela počinje danas, dok će se na policama prodavnica naći 21. aprila. Galaxy S8 i S8+ predstavljaju kombinaciju metala i stakla sa velikim ekranom, uklopljenim u kućište, koje je ipak manje nego što se očekivalo. OLED kran je, svakako, ključna karakteristika novih modela, a proteže se čitavim prednjim dijelom uređaja. Ova inovacija, prema riječima višeg Samsungovog potpredsjednika za strategiju proizvoda i marketing za tržište SAD Džastina Denisona, omogućava rezoluciju ekrana veću nego na bilo kojem drugom smartfonu.

Osnovni model, dimenzija 148,9mm x 68,1mm x 8mm i težine 155 grama ima ekran rezolucije 2.960 sa 1.440 piksela, tj. 2:1 odnos uz gustinu 570 piksela po inču, a nazvan je Infinity Display, budući da djeluje kao da je bez ivica. Uređaj je sveden u cjelinu iz koje se ništa osim kamere ne izdvaja, iako je riječ o karakteristici gotovo svih flagship modela zbog koje korisnici najviše negoduju već godinama unazad. Proširenje ekrana do dna pokazuje da nema mjesta za Home taster, pa će se koristiti softverske kontrole, a tskener otiska prstiju sada je smješten pored kamere.

Model S8+ ima ekran dijagonale 6,2 inča, jednake rezolucije, gustine 529 piksela po inču, dimenzija 159,5mm sa 73,4mm sa 8,1mm, težine 173 grama. Ekrani novih Samsungovih flasghipova imaju funkciju Always-On. Dodata im je staklena zaštita Corning Gorilla 5. Uređaji imaju USB-C port, ali ostavljen je i 3,5-milimetarski priključak za slušalice. Kada je riječ o specifikacijama, uređajima je, kako je i očekivano, dodat Snapdragon 835 čipset za američko tržište, dok će internacionalna verzija dolaziti sa osmojezgarnim Samsung Exynos procesorom od 2,35 gigaherca Quad i 1,9 gigaherca Quad čipsetom.

Sa zadnje strane osnovnog modela nalazi se kamera rezolucije 12 megapiksela sa optičkom stabilizacijom slike i f/1,7 otvorom blende. Sa prednje strane tu kamera od osam megapiksela i Smart autofokusom. Zadnja kamera Dual Pixel ima isti otvor blende, multi-frame procesor, koji spaja više snimljenih fotografija u jednu, tehnologiju protiv zamućivanja, kao i naprednu obradu slike pri slabom osvjetljenju. Kapacitet baterije uređaja je 3.000 miliamper sati, a dodat joj je sistem bežičnog punjenja, četiri gigabajta RAM i 64GB interne memorije. Uređaj dolazi sa fabrički instaliranom verzijom operativnog sistema Android 7.0 Nougat.

Infinity displej razlog je zbog kojeg je s ekrana uklonjen Home taster i prebačen na zadnju stranu, koji je na ovaj način postao virtuelan, a koji ima svojstva fizičkog. Na ovaj način omogućeno je sadržajnije iskustvo gledanja videa, olakšava multitasking, čime se smanjuje potreba za skrolovanjem. Uz čitač otiska prsta, oba modela imaju biometrijski senzor za preponavanje rožnajče, kao i funkciju prepoznavanja lica. Oba uređaja imaju gigabitnu LTE i gigabitnu WiFi pripremu, uz podršku za prenos podataka brzinom do jednog gigabita u sekundi i Cat 16 za LTE, kao i Bluetooth 5.0 s podrškom za streaming na do dva uređaja. Memorijski kapacitet moguće je proširiti microSD karticom do 256GB. Uređaji posjeduju IP68 sertifikat, što znači da su otporni na vodu i prašinu.

Uz uređaje dolazi i digitalni asistent Bixby, koji predstavlja inteligentni interfejs, osmišljn da uči i razvija se kako bi se prilagodilo potrebama korisnika. pored toga što razumije kontekst, digitalni asistent razumije šta se događa na ekranu, pa ima mogućnost povezivanja i usklađivanja rada različitih funkcija, poput glasovnog upravljanja i mapa za lociranje. Ovaj dodatak ima poseban taster za aktivaciju, a njegovo korišćenje biće omogućeno za upravljanje uslugama i aplikacijama jednostavnim glasovnim, dodirnim i tekstualnim komandama, dok će, takođe, služiti i za kupovinu.

Jedna od interesantnijih karakteristika svakako je Iris skeniranje zjenice oka, pomoću koje je moguće otključati telefon i na ovaj način, no tome je ipak najbolje prilagođen inovativni Samsungov sistem detekcije lica. Za podešavanje i aktivaciju potrebno je oko 20 sekundi, a tokom predstavljanja tokom desetak minuta testiranja nijednom nije došlo do greške. Uređajima je dodata DeX funkcija, koja nakon kupovine specijalizovanog doka, koji se povezuje na Galaxy S8, može omogućiti desktop režim rada. Za razliku od do sada viđenih rješenja, rad u desktop režimu sada nudi Android aplikacije umjesto punog desktop pregledanja.

Wall Street Journal nedavno je objavio da je samsung u pregovorima sa kompanijom Murata, u cilju uspostavljanja saradnje s trećim dobavljačem baterija, kako bi se proizvođač dodatno. obezbijedio. Upotreba AMOLED ekrana ovako visoke rezolucije, kao i novih 10-nanometarskih Exynos i Snapdragon čipseta poboljšala je trajanje baterije u poređenju sa Galaxy S7 linijom smartfona, pa će kod reprodukcije videa baterija na S8 telefonu trajati 16 sati, dok će kod S8+ to vrijeme biti 18 sati. Kada je riječ o korišćenju interneta uz Wi-Fi baterija kod osnovnog modela traje 14 sati uz jedno punjenje, dok kod S8+ modela traje 15 sati. Obje verzije uređaja imaju mogućnost bežičnog i brzog sistema punjenja.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top