Prijeti globalna nestašica kafe | Ekonomist

Prijeti globalna nestašica kafe

Velika potražnja, niske cijene koje ne vode povećanju proizvodnje i klimatske promjene prijete nestašicom tog zrna.

Svijetu koji uživa u kavi potreban je još jedan Brazil, najveći svjetski uzgajivač i izvoznik tog zrna, ako želi izbjeći nestašicu te sirovine, piše njujorška agencija Bloomberg.

“Rastuća potrošnja, naročito na tržištima u razvoju, znači da će globalna proizvodnja morati porasti za dodatnih 40 do 50 miliona vreća kafe u idućem desetljeću”, izjavio je predsjednik i generalni direktor talijanske kompanije Illycafe za proizvodnju gotove kafe, Andrea Illy.

On je dodao da je to više od cjelokupnog uroda Brazila, prenosi Tanjug.

Ako se uzme u obzir prijetnja od klimatskih promjena, kao i niske cijene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, dobiva se potencijalni problem, a to je, kako navodi Bloomberg, nešto protiv čega se poljoprivrednici, vladini dužnosnici i predstavnici te industrije nastoje izboriti na Globalnom forumu o kafi u Milanu.

Svijet se priprema za deficit

“Prije ili kasnije, u idućim mjesecima ili godinama, moraćemo donijeti ozbiljne odluke u pogledu toga što da radimo. Ne znamo odakle će ova kafa dolaziti”, rekao je Illy.

“Svijet se priprema za deficit u proizvodnji kave od 3,5 miliona vreća u sezoni 2015/2016.”, prema tvrdnjama švajcarske kompanije Volcafe.

Takav manjak, dodaje njujorška agencija, dolazi nakon globalnog deficita od 6,4 miliona tona u prethodnoj godini.

Od početka godine, cijene kage su pale za 27 posto jer je slabljenje brazilske valute prema dolaru povećalo atraktivnost izvoza te južnoameričke zemlje, navodi njujorška agencija.

Izvor: aljazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top