Prijavi barijeru

Prijavi barijeru

Ako se u poslovanju ili ostvarivanju nekog prava suočavaju sa komplikovanom procedurom ili nekom barijerom, građani i preduzetnici iz Budve, Žabljaka i Danilovgrada taj problem mogu prijaviti na portalu prijavibarijeru.me
Ovo inicijativu su pokrenuli Ministarstvo finansija i UNDP kako bi unaprijedili kvalitet usluga koje organi lokalnih vlasti pružaju građanima, ali i radni ambijent za kompanije u opštinama.

CDT se nakon otvorenog poziva i podrške FAKT-a, priključio da pomogne u podsticanju dijaloga između građana i kompanija i lokalnih i državnih institucija.
U prvoj fazi projekta priliku da skrenu pažnju na probleme i barijere imaće građanke, građani i kompanije iz opština Danilovgrad, Žabljak i Budva.

Platforma je u potpunosti prilagođena posjetiocima i vrlo jednostavna za korišćenje.
Data su uputstva za komunikaciju o ovoj temi i kontakt forma pomoću koje će građani i kompanije unositi svoje podatke (ime i prezime, e-mejl adresu i grad), zatim opisati problem i predložiti moguća rješenja.

CDT će bilježiti probleme, i pripremiti izvještaj Vladinom Savjetu za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi koji će, nakon toga, institucijama predlagati kako se ti problemi mogu riješiti.

CDT poziva građane i kompanije da posjete portal i prijave probleme koji opterećuju njihov rad odnosno komunikaciju sa lokalnim vlastima.

Portal prijavibarijeru.me nastao je po uzoru na britansku platformu Red Tape Challenge (Izazovi birokratije).

Njihov izvještaj iz 2014. pokazao je da je 1.000 od 3.000 reformi već realizovano i da je stvorena ušteda od 850 miliona funti na godišnjem nivou. Reforme koje su oni sproveli obuhvataju one od ukidanja naloga koji je omogućio suđenje zbog neprijavljivanja sivih vjeverica u nečijoj bašti, do značajne racionalizacije standarda stanovanja da se život olakša građevinarima i na taj način im uštedio oko 60 miliona funti godišnje.

„Skoro polovina (45%) od 3.100 RTC regulatornih reformi će imati korist od deregulacije, pored pedesetak reformi koje nisu zakonodavne. Ostatak reformi će imati za cilj da se zakonik očisti ukidanjem ili konsolidacijom regulative, posebno od pretjerano složenih zakonskih propisa koji su mijenjani u više navrata“, navodi se u izvještaju Izazovi birokratije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top