Prihodi Netflixa skočili 40%, najjači rast u istoriji | Ekonomist

Prihodi Netflixa skočili 40%, najjači rast u istoriji

Prihodi Netflixa dosegnuli su u proteklom tromjesečju 3,7 milijardi dolara, 40 posto više nego godinu dana prije, što je najbrži rast prihoda u istoriji te kompanije, a snažno je porastao i broj pretplatnika na uslugu te  internetske televizije.

Prema u ponedjeljak objavljenom poslovnom izvještaju te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit dosegla je u prvom tromjesečju ove godine 290 miliona dolara, što je 63 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Broj pretplatnika na usluge Netflixa porastao je u proteklom kvartalu za 7,4 miliona, oko milion više nego što se očekivalo, pa ih sada ukupno u svijetu ima oko 125 miliona.

Premda raste konkurencija Netflixu od strane Prime Videa, usluge internetske televizije tehnološkog diva Amazon.coma, ali i nekih drugih kompanija koje uvode online ponudu, kao što je medijski div Walt Disney, iz kompanije poručuju da je protekli kvartal bio odličan i da se pokazuje kako se stvaranje originalnog sadržaja isplati.

Kada je osnovan 1997. godine Netflix je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev.

Od 2013. godine kompanija je počela proizvoditi vlastite, originalne emisije, a posljednji podaci pokazuju da je originalni sadržaj Netflixa u prvom tromjesečju porastao za 85 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na rekordna 483 sata.

Netflix je poručio da će nastaviti povećavati investicije u stvaranje originalnog sadržaja, a smanjivati licencirane sadržaje. U ovoj godini kompanija planira uložiti 8 milijardi dolara u televizijske programe i filmove.

Na brzo širenje Netflixa u svijetu, koji svoju uslugu nudi u 190 zemalja, ukazuje podatak da je sada više od polovine svih pretplatnika Netflixa izvan SAD-a.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, u ponedjeljak je na Wall Streeta u produženom trgovanju cijena dionice Netflixa skočila gotovo 7 posto, na 330 dolara.

Stoga je tržišna vrijednost te kompanije dosegla 137 milijardi dolara, dvostruko više nego što je iznosila godinu dana prije.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top