Prihodi Facebooka premašili 10 milijardi dolara | Ekonomist

Prihodi Facebooka premašili 10 milijardi dolara

Prema objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Facebook kompanije dostigla je u proteklom kvartalu 4,7 milijardi dolara. Facebook u trećem tromjesječju ostvario prihode od 10,3 milijarde dolara, 47 odsto više nego u istom lanjskom razdoblju, a snažno je porasla i dobit najveće svjetske društvene mreže.

Objavljeni poslovni izvještaj govori da je čista dobit Facebook-a dostigla je u proteklom kvartalu 4,7 milijardi dolara, što je 79 odsto više nego godinu dana prije. Pritom su prihodi od oglašavanja porasli za 49 odsto, na 10,14 milijardi dolara, pa prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima čine 88 odsto ukupnih prihoda od oglašavanja. Oglašivači već duže vrijeme preusmjeravaju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, iako je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchat-a i YouTube-a, koji takođe svakodnevno privlače milione posjetilaca.

Prema podacima iz poslovnog izvještaja, Facebook je na kraju drugog tromjesječja imao 2,07 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, što je 16 odsto više nego godinu dana prije. Tako da je dvije trećine njih tu društvenu mrežu koristilo svakoga dana. Kompanija je izvijestila da trenutno ima najmanje šest miliona aktivnih oglašivača, među kojima mnoge male i srednje velike firme. Sudeći po poslovnim rezultatima, skandal zbog lažnih oglasa na Facebook-u plaćenih iz Rusije kojima se pokušalo uticati na prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD za sada nije uticao na finansijsko poslovanje te društvene mreže. Facebook je nedavno najavio da će zaposliti 1.000 radnika koji će se boriti protiv lažnih oglasa.

Mark Zukerberg, izvršni direktor, koji je i osnovao Facebook 2004. godine, najavio je i druge mjere kako bi se povećala sigurnost te društvene mreže, a to bi ubuduće moglo uticati na zaradu kompanije. Iako su poslovni rezultati kompanije bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice kompanije pala je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Street-a za 1,5 odsto. Od početka godine cijena dionice Facebook-a na dobitku je gotovo 60 odsto, pri čemu je početkom ove sedmice dostigla rekordne nivoe.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top