Prihodi Alphabeta skočili 24 posto | Ekonomist

Prihodi Alphabeta skočili 24 posto

Alphabet je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvario prihode od 32,3 milijarde dolara, 24 posto veće nego godinu dana prije, a snažno je porasla i dobit te krovne kompanije Googlea, ako se izuzmu jednokratni poreski troškovi.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u četvrtak, čista dobit Alphabeta dosegla je u proteklom kvartalu 6,8 milijardi dolara, što je 28 posto više nego godinu dana prije.

No, kada se uključe jednokratni poreski troškovi od 9,9 milijardi dolara, povezani s nedavno uvedenom poreskom reformom u SAD-u, kompanija je poslovala s gubitkom od oko 3 milijarde dolara.

Nakon objave rezultata, cijena dionice Alphabeta u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta pala je gotovo 3 posto, što je, kažu analitičari, posljedica snažnog rasta troškova kompanije.

Ti su troškovi, naime, u proteklom tromjesečju porasli za 27 posto na godišnjem nivou, brže od rasta prihoda.

Svi ostali rezultati kompanije su snažni, kažu analitičari. Tako su prihodi Googlea od oglašavanja, koji čine oko 85 posto ukupnih prihoda tog tehnološkog diva, porasli za 22 posto na godišnjoj razini, na 27,3 milijarde dolara.

Pritom je broj oglasa, ili plaćenih ‘klikova’, skočio za 43 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, više nego što su analitičari očekivali. Troškovi po ‘kliku’ smanjeni su, pak, za 14 posto na godišnjem nivou.

Rezultati pokazuju da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebooka na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste jer su oglašivači spremni dobro platiti za nekoliko sekundi pažnje ciljanih gledalaca sadržaja.

Prema analitičkoj kompaniji eMarketer, Google i Facebook zajedno zahvataju gotovo 60 posto svjetskog tržišta mobilnog i video oglašavanja. Veliki dio tih prihoda Googlea zahvaljuje se popularnosti YouTubea.

Osim samog Googlea, koji obuhvaća internetsku tražilicu i YouTube, i ostali poslovni dijelovi Alphabeta u koje kompanija puno investira, kao što su hardware i ‘cloud’ usluge, bilježe poboljšanja.

Zahvaljujući tome, u cijeloj 2017. godini prihodi Alphabeta porasli su 23 posto, na 110,9 milijardi dolara.

No, čista dobit kompanije pala je 35 posto, na 12,6 milijardi dolara, što je posljedica jednokratnog poreskog troška, ali i kazne od 2,7 milijardi eura koju je Evropska komisija prošle godine odredila zbog Googleove zloupotrebe vladajućeg položaja na tržištu pretraživača.


Autor/izvor: SEEbiz / H
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top