Priča uspješnog preduzetnika: Propalu kompaniju kupio za 26 centi, pa je pretvorio u lidera avioindustrije

Izvršni direktor niskobudžetne aviokompanije AirAsia, Tony Fernandes, jedan je od onih poduzetnika koji je uspio potpuno propalo poslovanje ponovno dići na noge. Upravo zbog tog poduhvata zaradio je titulu kralja transformacije.

Nakon što je izgradio uspješnu poslovnu karijeru u diskografskoj kući Warner Music, ovaj uspješni preduzetnik odlučio se na potpunu promjenu karijere. Tako je 2001. godine sa svojim novim poslovnim partnerom Kamaruddinom Meranunom, za jedan malezijski ringit (oko 26 centi) kupio propalu aviokompaniju, piše CNBC.

Tako je, pod njegovim vođstvom, samo u prošloj godini, AirAsia ostvarila dobit od 10,6 milijardi malezijskih ringita, odnosno oko 2,58 milijardi dolara. Isto tako, povećao je i cijelu radnu flotu kompanije. Prije njegovog dolaska ova firma raspolagala je s dva aviona i zapošljavala 100 radnika, da bi danas ona imala internacionalnu mrežu od 20.000 radnika i 250 aviona. Kvalitetu njegovog rada potvrdilo je i nedavno imenovanje AirAsia-e za najbolju svjetsku niskobudžetnu aviokompaniju.

Koji je ključ njegova uspjeha?

Ako se pita ovog 54-godišnjeg preduzetnika koja je njegova najjača liderska osobina, reći će da je ključ uspjeha njegov skriveni talent za pronalaženje najboljih ljudi.

– Tražim ljude koji “grizu”, koji su željni uspjeha. Ako pobliže analizirate moj tim, vidjećete kako je to grupa koja se jednostavno žele dokazati – pojasnio je Fernandes.

Vještina pronalaska potencijala, Fernandesu se pokazalo izuzetno korisnom i to prilikom odabira poslovnog partnera uz kojeg je razvio novu mobilnu aplikaciju za kupovinu avionskih karata.

– Njegov rad i talent osvojili su me na prvu – kazao je.

No, uprkos svom “talentu” ovaj uspješni direktor ističe kako pronalazak pravih ljudi nije dovoljno za razvoj uspješnog poslovanja. Prema njemu, svaki dobar lider, mora pronaći način kako te radnike i zadržati.

– Vjernost radnika se teško stiče. S njima morate biti otvoreni i pošteni, ali osim toga morate im omogućiti napredak – pojašnjava Fernandes.

Uspješna poslovna karijera, ovom poduzetniku osigurala je 32. mjesto na listi najbogatijih ljudi, a prema Forbsu, njegovo bogatstvo procijenjeno je na 530 miliona dolara.

_____________________________________________________________________________

Izvor: Novac.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top