Preživjeli su sunovrat, sada slijedi oporavak | Ekonomist

Preživjeli su sunovrat, sada slijedi oporavak

Kanadska centralna banka zadržala je ključnu kamatnu stopu na 0,5 odsto, izrazivši nadu u ekonomski oporavak u narednim mjesecima nakon sumornog prvog polugođa.

Nedavno objavljeni ekonomski podaci za drugo tromjesečje 2016. pokazali su najveći kvartalni pad bruto domaćeg proizvoda zemlje u sedam godina, na koji su uticali prekid proizvodnje nafte usljed velikih požara pro[log ljeta, kao i sunovrat izvoza, najgori od 2009.

Ipak, Banka Kanade je saopštila da u drugoj polovini godine očekuje da vidi rast koji će podstaći državna infrastukturna potrošnja i nastavak proizvodnje nafte.

U saopštenju se navodi da su posljedice požara u regionu Alberta, koji je zahvatio više od 500.000 hektara guste šume, kao i pad izvoza od 4,5 odsto, bile “veće i mnogo šireg opsega nego što se očekivalo”.

Proizvodnja nafte je u maju, prema procjenama, smanjena za 1,2 milijarde barela dnevno, u vrijeme dok se kanadska ekonomija i dalje prilagođavala strmoglavom padu cijena koje su u 2014. potonule sa nivoa većeg od 100 dolara po barelu na ispod 50 dolara, navodi francuska agencija.

Međutim, pošto se proizvodnja “crnog zlata” oporavlja i počinje obnova Fort Mekmarija, u srcu regiona naftnog pijeska Alberta, ekonomija će ponovo odskočiti, procijenila je centralna banka.

Banka i dalje predviđa znatan oporavak u drugoj polovini ove godine“, navodi se u saopštenju, i ukazuje na zdravo tržište rada i solidnu potrošnju, ali i na neizvjesnost u pogledu napredovanja investicija preduzeća.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top