Preuzimanje zasluga, zabušavanje i kukavičluk su idealni načini da uništite poslovnu reputaciju | Ekonomist

Preuzimanje zasluga, zabušavanje i kukavičluk su idealni načini da uništite poslovnu reputaciju

U biznisu, svi griješimo, dok pojedinci posjeduju sposobnost da završe projekat na vrijeme, unutar budžeta i zadatih rokova, s fenomenalnim rezultatom.

Ali, šta ako uprskate? U nekim slučajevima stvorićete negativnu energiju u kancelariji, a to su stvari od kojih se možete teško oporaviti. Ovdje vam prenosimo načine za trajno uništenje ugleda, koje definitivno treba izbjegavati.

1. Preuzimanje zasluge za tuđi rad.

Ničim nećete zaslužiti etiketu ‘pokvarenjaka’ poput preuzimanja zasluga za tuđi posao, dok se otkaz dobija i za manje. Kako bi izbjegli da vam neko prišije lošu etiketu, pažljivo analizirajte uspjeh. To ćete uspjeti postavljanjem pitanja poput: Koju sam ulogu odigrao u tom projektu? Treba li svima u kancelariji pokazati zadovoljstvo poslovnim ishodom?

Tajna je u tome da se ne zamarate dobijanjem zasluga uopšte i da ne očekujete da vas direktor potapše po ramenu svaki put kad uradite nešto valjano. Kada ostvarite pobjedu na poslovnom nivou, pustite da vaš rad govori umjesto vas.

2. Sakrivanje grešaka.

Svi poznajemo nekoga ko je dobio otkaz jer je zataškivao problem. Nazovimo tu osoba X. Veliku grešku osoba X pokušala je sakriti brisanjem nekoliko mailova, lažima i skrivanjem određene dokumentacije na ”dno ladice”. Ono što mnogi, a i ta osoba X očito ne znaju jeste da istina uvijek pronađe svoj put. Što prije priznate grešku više vremena ostaje za suočavanje sa problemom i za preuzimanje odgovarajućih mjera kako bi se problem riješio. Ako sakrivate greške, to je isto kao da imate tempiranu bombu u ruci, jer čim ostali saznaju, vaš ugled je upropašten.

3. Nepoštovanje rokova.

Loš dan na poslu je jedna stvar, dok su neorganizovanost i lijenost nešto sasvim drugo. Važno je imati na umu da niko ne očekuje da budete savršeni i završite svaki radni zadatak na vrijeme s fenomenalnim rezultatom. Problem počinje kada dobijete reputaciju da ne završavate zadatke na vrijeme. To je naročito loše ako radite sa timom, jer onda svi u kancelariji dobijaju epitet da su neorganizovani i zabušanti. A to nikome ne odgovara. No, čak i ako ste pogriješili u nekoliko zadataka, potrudite se dodatno oko sljedećeg. Bićete iznenađeni koliko ljudi brzo opraštaju, samo ako počnete završavati svoj posao na vrijeme, ili čak i prije roka.

 

izvor inc.com

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top