Pretvorite strast u profitabilan posao | Ekonomist

Pretvorite strast u profitabilan posao

Christophe Testi je radio kao softverski inžinjer, ali je odlučio da proba da zarađuje od onoga što voli: fotografisanja. Testi se preselio u SAD iz Francuskue 2000. godine. Četiri godine kasnije počeo je da prodaje fotografije. Svoju privatnu fotografsku kuću otvorio je 2008. godine, koju je nazvao Creative Shot Photography. Kompanija nudi širok spektar fotografskih usluga, uključujući fotografisanje materinstva, novoročenčadi, djece, porodične portrete, svadbi, arhitekture i ostalih događaja. Posjeduje izuzetno dobro opremljen studio smješten u garaži u Kalifoniji.

Kako ste započeli Vaše poslovanje?

Prva prodaja mojih fotografija odvijala se online, preko sajtova poput Shutterstock and Dreamstime. Preko tih sajtova upoznao sam dosta prijatelja koji su iz Las Vegasa i Los Anđelesa. Jedan od njih pozvao me da za vikend budem njegov gost i fotografišem modele u studiju. Nakon toga osjetio sam da bih i ja mogao istim poslom da se bavim. Tada sam još uvijek imao glavni posao, tako da sam se fotografisanjem mogao baviti isključivo vikendom. Pružila mi se prilika da kupim opremu za studio od fotografa koji se penzionisao, dok sam fotografije svoje porodice i prijatelja iskoristio kao portfolio. Moja prva fotografija majčinstva je bila fotografija moje supruge.

Počeo sam tako što sam studio postavio u mojoj garaži, jer nisam želio da rentiram studio. Morao sam dokazati ženi da mogu da zarađujem radeći ono što volim. Malo po malo, ljudima se dopao moj rad i posao je počeo da se razrađuje. Tako da sam u jednom momentu stigao do tačke kada je trebalo napraviti odluku. Da li da napustim posao IT stručnjaka i važne mušterije? Ili da kažem mušterijama koje žele da se fotografišu da ne mogu da dođem na snimanje jer radim drugi posao? Ono što je odlučilo da se posvetim fotografisanju, bio je broj mušterija koje su željele da stanu ispred moG objektiva.

Vaša prva mušterija?

Jedan moj prijatelj započeo je mali biznis, isto kao i ja. Prvo je tražio da mu uradim fotografije porodice, a zatim me je unajmio da fotografišem i menadžere u njegovoj kompaniji.

Od čega ste finansirali svoj projekat na početku? Da li je bilo potrebno dodatno ulaganje u studio?

Moj biznis je samofinansirajući. Imao sam dobru platu dok sam radio kao IT, nešto ušteđevine, i to sam uložio u profesionalne fotoaparate i opremu. Nešto novca je pristizalo i od fotografija koje su se prodavale putem akcije, i to mi je pomoglo da nabavim dodatne objektive i softvere.

Kako ste naučili da upravljate biznisom?

Dobar dio sam naučio od kolega fotografa koje sam upoznao preko sajtove za prodavanje fotografija. Pored toga, znanje koje imam o računarima mi je dosta pomoglo da napravim veoma efikasan i automatizovan sajt.

Najveće greške koje ste pravili tokom prve godine rada?

Najveća je bila ta što sam radio i forsirao sebe previše. Ali mislim da to svi radimo. Griješio sam i što nisam previše radio na promovisanju firme, kao i to što sam prihvatao svaki mogući posao.

Koja je bila najpametnija odluka koju ste donijeli u prvoj godini?

Predložio sam svim mojim prijateljima da odrade foto-sešn sa mnom. Onda su oni podijelili svoja pozitivna iskustva na socijalnim mrežama. To mi je bila najpametnija odluka. Znate, kada sa ljubavlju i strašću radite ono što volite, ljudi to osjete. Vjerujem da sam sada jedan od najposjećenijih fotografa u ovoj oblasti. Da biste se istakli u mnoštvu fotografa i profesionalnih i amatera, potrebno je da ponudite nešto posebno.

Kojem preduzetniku se divite? Ko je vaš uzor?

Divim se osnivaču Tesle Elon Musku. Mislim da je on vizionar, isto kao i Steve Jobs. Veoma je pametan, i uvijek su mu u fokusu stvari koje su jako važe za ljude.

Kad biste mogli vratiti vrijeme na početak, koji savjet bi sebi udijelili?

Da budem obazriviji u odabiru posla koji ću da fotografišem. Ne pristajte na sve.

Izvor: huffingtonpost.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top