Preporuka Svjetske banke: Smanjiti opterećenje na niske zarade | Ekonomist

Preporuka Svjetske banke: Smanjiti opterećenje na niske zarade

Iz Svjetske banke su ocijenili da su u Crnoj Gori visoka poreska opterećenja za zaposlene sa niskim zaradama, koja se kreću do 40 odsto, čime se povećava trošak zapošljavanja tih grupa, piše Pobjeda.

– Povećanjem najviše granične stope poreza na dohodak koja je trenutno 11, a vratiće se na devet, uvećali bi se prihodi, struktura poreske politike približila EU i stvorio prostor za smanjenje poreskog opterećenja na niže zarade – ocijenili su predstavnici Svjetske banke juče prilikom predstavljanja redovnog ekonomskog izvještaja za Zapadni Balkan Albaniju, BiH, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Podsjetili su da je u Estoniji najviša granična stopa 20 odsto, u Letoniji 30, Sloveniji 40 odsto. Viši ekonomista SB Mark Šifbauer kazao je da se Crna Gora suočava sa stabilnim ekonomskim rastom, ali i izgledima koji su podložni negativnim rizicima. Ocijenio je da se reforme moraju ubrzati, uzmeđu ostalog i kod poreza na rad i dohodak, a unaprijediti vladavina prava.

– Procjenjujemo daje rast ekonomije u prošloj godini iznosio 4,4 odsto, ali će vjerovatno biti veći. Snažan rast odražavao se i na dinamiku tržišta rada, ali činjenica da je stopa zaposlenosti 47,5 odsto znači da više od polovine građana nije zaposleno – kazao je Šifbauer i ocijenio da će, nakon snažnog rasta, ekonomija usporiti.

Kazao je da je fiskalna konsolidacija smanjila deficit na 3,8 odsto BDP, ali je i dalje najviši u region, javni dug je dostigao 71 odsto BDP, ali procjenjuju da će ove godine pasti na 67 odsto, ukoliko Vlada ostane posvećena programu fiskalne konsolidacije.

Upozorio je da javnom potrošnjom u svim zemljama regiona, a posebno u Crnoj Gori, dominiraju fond zarada i socijalna davanja. Šef kancelarije SB za Crnu Goru i BiH Emanuel Salinas je kazao da je otvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru ključni strateški izazov u regionu.

Na pitanja novinara koje zahtjeve je SB postavila pred Vladu za novu garanciju, odgovorio je da ne postavljaju uslove.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top